Belgische Federale Overheid



Doelstelling: Helft minder verkeersdoden tegen 2020

Datum: 11 mei 2011

Maximum 420 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar tegen het jaar 2020. Dat is de nieuwe doelstelling inzake verkeersveiligheid die de FOD Mobiliteit en Vervoer, de FOD Binnenlandse Zaken en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid(BIVV) bekendmaakten. In 2010 vielen er nog 840 verkeersdoden op onze wegen.

De doelstelling om het aantal verkeersdoden in 10 jaar tijd met 50% te doen dalen, werd bekend gemaakt op de Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid. Dit forum verenigt alle actoren inzake verkeersveiligheid en valt samen met de start van het UN Decade of Action for Road Safety, een oproep van de Verenigde Naties die van verkeersveiligheid een prioriteit moet maken.

In de voorbije jaren nam België al maatregelen om het aantal slachtoffers terug te dringen zoals de speekseltest voor drugs, gerichte sensibilisering en het elimineren van zwarte punten op de weg. Deze doelstelling vraagt echter bijkomende maatregelen. De nieuwe maatregelen zijn ingedeeld in drie grote groepen: educatie en sensibilisering, handhaving en infrastructuur en technologie. Hieronder vindt u enkele voorstellen.

Educatie en sensibilisering

Een betere rijopleiding waarbij jonge bestuurders stapsgewijs ervaring opdoen. Hierbij is niet enkel kennis van de regels belangrijk, maar ook de juiste attitude in het verkeer. Daarnaast kan verkeersveiligheid ook geïmplementeerd worden in het preventiebeleid van bedrijven.

Handhaving

Veelvuldige overtreders kunnen bestraft worden door de invoer van zwarte dozen of snelheidsbegrenzers. Ook een rijbewijs met punten behoort tot de mogelijkheden. De afhandeling van de vervolging en bestraffing van de overtreders kan ook efficiënter worden gemaakt.

Infrastructuur en technologie

Om de veiligheidsuitrusting van vrachtwagens en bestelwagens te verbeteren, is de installatie van bijvoorbeeld zwarte dozen mogelijk. Deze registreren rijgedrag, detecteren vermoeidheid en controleren de veiligheidsafstand.
Ook de snelheidslimieten kunnen worden aangepast in overeenstemming met de kenmerken en functie van de weg.

Meer informatie en een volledig overzicht van de aanbevelingen vindt u terug op de website www.fcvv.be