Nederlandse Tafeltennisbond


Tafeltennis en voetbal werken samen aan sportparticipatie in Nederland 11-5-2011

De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) en de KNVB gaan samenwerken om in het kader van het Olympisch Plan 2028 sportparticipatie te bevorderen. Vijf voetbalverenigingen die deelnemen aan een pilot krijgen met ingang van komend seizoen een tafeltennistafel in hun kantine. Tevens organiseert de NTTB samen met verenigingen tafeltennisactiviteiten voor de jeugd.

Eerder ging de NTTB al een succesvolle samenwerking aan met de Hockeybond. (FOTO: © NTTB)

Beide bonden zijn er van overtuigd dat samenwerking tussen sporten leidt tot nieuwe verbindingen, uitwisseling van kennis en nieuwe kansen op het Olympische pad. Samenwerken, verbinden, sporten en bewegen, tegengaan van obesitas onder jeugd, sociale cohesie en multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties staan hierbij centraal.

Steeds meer voetbalverenigingen beschikken over een multifunctionele kantine, die ook wordt gebruikt voor onder meer naschoolse opvang en dient als sociale ontmoetingsplek. De KNVB werkt met de Stichting Meer dan Voetbal actief aan de maatschappelijke rol van voetbalverenigingen. Doelstelling is om de functie van de voetbalclub als sociale ontmoetingsplek de komende jaren te versterken. Tafeltennis kan hierbij een belangrijke, laagdrempelige rol spelen.

Uit onderzoek van de KNVB blijkt bovendien dat tafeltennis bijzonder populair is bij jeugdvoetballers (in de leeftijdscategorie 7-12 jaar 21 procent, in de leeftijdsklasse 13-18 jaar 26 procent). Ook topvoetballers als Robin van Persie en Ibrahim Afellay zijn goede tafeltennissers. Luuk en Siem de Jong hebben onlangs meegewerkt aan een promofilm voor de WK Tafeltennis in aanloop naar de ontknoping van het voetbalseizoen tussen Ajax en FC Twente.

De NTTB en KNVB zijn mede tot dit initiatief gekomen omdat zij het Olympisch Plan 2028 ondersteunen. De missie van het Olympisch Plan 2028 is om met sport in de volle breedte heel Nederland naar Olympisch niveau te brengen. Dit kan onder andere bereikt worden door ervoor te zorgen dat minimaal 75 procent van de Nederlanders in 2016 regelmatig aan sport doet. Eerder is de tafeltennisbond al een samenwerking aangegaan met de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB).

De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) organiseert van 8 tot en met 15 mei 2011 het WK Tafeltennis in Ahoy in Rotterdam. De NTTB grijpt het wereldkampioenschap in eigen land aan om met de breedtesportcampagne `Join the Table' meer tafeltennissers aan zich te binden, participatie van vrijwilligers te stimuleren en het imago van tafeltennis als laagdrempelige sport voor iedereen te verbeteren en te versterken. Een van de doelgroepen zijn kinderen (6-12 jaar) via het project Table Stars (www.tablestars.nl).

NTTB/HH/JG/KNVB