CDA


EU meer rechten in Verenigde Naties, maar moet wel met één stem spreken
woensdag 11 mei 2011
De EU als blok heeft een nieuwe status binnen de VN. Tot nu toe was de EU enkel waarnemer, maar vanaf nu heeft de EU ook spreektijd, recht om voorstellen te doen en moties en amendementen in te dienen in de Algemene Vergadering van de VN.

Volgens CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) is het goed dat de rol van Europa bij de VN is versterkt maar moet dit ook gebeuren in andere multilaterale organisaties zoals IMF, Wereldbank of OECD.

Oomen-Ruijten: "Dit doet recht aan de EU als een van de belangrijkste economische blokken ter wereld en de ambitie van de EU om ook in de buitenlandse politiek een speler van betekenis te worden. De vraag is nu hoe we de lidstaten op 1 lijn krijgen voor dit ambitieus buitenlands beleid zonder bij de kleinste gemeenschappelijke deler uit te komen? Zeker als we denken aan de ontwikkelingen in Noord Afrika of het Midden Oosten. Concreet betekent dit dat we Bahrein scherper moeten veroordelen in verband met de veroordeling tot de doodstraf van de mensen die protesteerden voor meer vrijheden. Ook als we naar de onderdrukking in Syrië kijken dan zijn wat mij betreft de sancties onder de maat om effect te hebben. In het debat heb ik Lady Ashton opgeroepen om niet te aarzelen en duidelijk de Syrische leiding aan te pakken. Bovendien moeten de EU verhinderen dat Syrië tot de VN Mensenrechtenraad toetreedt. Ze moet een effectief, coherent en gemeenschappelijk beleid doorzetten en het gezicht van dit beleid zijn.