CDA


Lambert van Nistelrooij: Europa moet sneller innoveren woensdag 11 mei 2011
"Zorg ervoor dat Nederlandse bedrijven en regio's vooruit kunnen, schrap regels die hinderlijk zijn voor innovatieve ondernemers en maak financiering van innovatieve projecten door private investeerders gemakkelijker. Zo zorgen we ervoor dat Brainport en Food Valley uitgroeien tot toppers van wereldformaat. Een versterkte concurrentiepositie is van direct belang voor de uitbouw van werkgelegenheid." Dat zegt Lambert van Nistelrooij in reactie op het rapport 'De Innovatie Unie' waarover het Europees Parlement in Straatsburg morgen stemt.

Binnen de Europese plannen voor Onderzoek & Ontwikkeling moeten we volgens Van Nistelrooij de wetenschappelijke kennis en technische kennis beter verzilveren. Lambert van Nistelrooij: "Daar zit nog altijd een kloof, bovendien ligt er op sommige plekken weliswaar snel breedband maar het gebruik ervan blijft achter. Zo blijft bijvoorbeeld ook de inzet van online diensten in de zorgsector achter. E-health zal, gelet op de verwachte krapte op de arbeidsmarkt en de wens om meer zorg aan huis te krijgen, een grote vlucht gaan nemen."

Binnen de 'Innovatie Unie' komt de Europese Commissie met initiatieven om innovatie in verschillende sectoren te ondersteunen. Als eerste sector heeft de Europese Commissie 'Active and Healthy Ageing' gekozen. "Ik ondersteun deze keuze. " zegt van Nistelrooij, "De Nederlandse zorgsector heeft in Europa een uitstekende naam. Ik zie in de regionale specialisaties, zoals bij het UMCG Groningen en de Philips Medical Systems in Eindhoven uitstekende spelers in deze nieuwe Europese aanpak".