Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

De heer L.L.J. de Bever (80) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Bijzonderheden en verdiensten

Decorandus stond aan de wieg van de Stichting "De Sprinkhaan", een organisatie die vakantiekampen voor geestelijk of lichamelijk gehandicapte kinderen mogelijk maakt. Het vakantiehuis ligt op de grens van Oirschot - Best - Eindhoven, in het natuurgebied van legerplaats Oirschot. Ieder jaar kunnen circa 2.500 kinderen vanuit het hele land er vakantie vieren (periode maart-november).

De heer De Bever is vanaf de oprichting in 1967 bestuurslid van de stichting (hij was mede-oprichter); sinds 1988 is hij er vicevoorzitter van. Een functie die hij tot de dag van vandaag bekleedt.

In zijn werkzame leven was de heer De Bever architect. Het is dan ook niet vreemd dat hij als vicevoorzitter belast werd met bouwkundige zaken: decorandus was de "bouwpastoor" van het vakantiehuis, het aangepaste zwembad, de speeltoestellen en de inrichting. Verder gaat hij over het onderhoud en de uitbreiding van de voorzieningen; in het bijzonder de uitbreiding van de speeltuin en het zwembad vergt veel inzicht en specialisatie.

De organisatie draait zonder subsidie. De heer De Bever is bijzonder actief in het verwerven van fondsen/ bijdragen; zijn goede en uitgebreide contacten binnen het bedrijfsleven komen de stichting daarom goed van pas.

Zoals hiervoor vermeld is de heer De Bever architect, een zeer bekend architect. Enkele voorbeelden in Eindhoven: het Evoluon (i.s.m. architect Kalff), het hoofdkantoor van de Rabobank, de Kunstijsbaan, hoofdgebouw en bijgebouwen van Eindhoven Airport, de eretribune van het PSV Stadion, het Catharinaziekenhuis enz. Alle zeer opvallende, gebruiksvriendelijke gebouwen die onze stad verrijken.

De Stichting Behoud Van Abbe Museum is in 1993 opgericht om de oudbouw van het Van Abbemuseum niet te laten "verdwijnen" in de geplande nieuwbouw van het museum. De heer De Bever was een van de initiatiefnemers. Hij was mede-initiatiefnemer om de stichting voort te zetten in de Stichting Henri van Abbe. Het is een stichting met 40 leden die een grote mate van deskundigheid hebben op het gebied van stedelijke ontwikkeling, cultureel en historisch erfgoed, kennis van de openbare ruimte en stadsherstel. Op dit moment is de heer De Bever betrokken bij de instandhouding en revitalisering van de beekdalen als onderdeel van het historisch erfgoed van Eindhoven alsmede bij alles wat met de Catharinakerk e.o. te maken heeft. Zijn grote kennis van Eindhoven speelt hierbij een belangrijke rol.

Kortom: de heer Leo de Bever heeft een grote betekenis voor de ontwikkeling van Eindhoven gehad. En nog. De gebouwen van zijn hand vormen markante punten in onze stad en zijn onderdeel van onze geschiedenis. Zij geven onze stad een kenmerkende, moderne uitstraling.

Op woensdag 11 mei 2011 vindt in vakantiehuis De Sprinkhaan te Oirschot (adres: Zonnedauw 10) de jaarlijkse bijeenkomst van vrijwilligers die zich voor de Sprinkhaan inzetten plaats. Om 14.00 uur reikt loco-burgemeester Staf Depla de onderscheiding aan Leo de Bever uit.