Socialistische Partij Rotterdam

Het persoonlijke verhaal uit de sociale werkvoorziening

11-05-2011 * De fototentoonstelling "Bijzondere werknemers. Verhalen uit de sociale werkvoorziening" is vanaf donderdag 12 mei tot vrijdag 20 mei te zien in de hal van het Stadhuis in Rotterdam. De officiële opening is op donderdag 12 mei om 16.00 uur. De tentoonstelling wordt geopend door de voorzitter van de SW-raad Chiel Slootweg.

De rondreizende tentoonstelling is een initiatief van de FNV. De vakbond wil een gezicht geven aan de 100.000 mensen die vanwege aangeboren handicap, door een ziekte of een ongeluk in de sociale werkvoorziening werken."Bijzondere werknemers" toont de persoonlijke verhalen van 21 werknemers met een indicatie voor de Sociale Werkvoorziening. De verhalen tonen hoe belangrijk, maar ook hoe moeilijk het voor mensen met een arbeidsbeperking is om werk te hebben en te houden.

Steuncomité

De tentoonstelling is naar Rotterdam gehaald door het steuncomité Bijzondere Werknemers Rotterdam. Dit comité is 2 mei opgericht en bestaat uit Abvakabo, CNV PZ, SP, PvdA, GroenLinks, de OR van de Roteb, Wsw-raad, VGR, SPA22, ROSA, PBR en FNV lokaal. Nu het kabinet fors wil bezuinigen door minder mensen toe te laten tot de sociale werkvoorziening wil het steuncomité strijden voor behoud van deze banen. Zij wil voor iedereen werk en een inkomen waarmee je een zelfstandig bestaan kunt opbouwen. Ook en juist voor mensen met een arbeidsbeperking.

Debat

De Rotterdamse PvdA, SP en GroenLinks hebben voor donderdagmiddag een debat aangevraagd over het FNV-bestuursakkoord waarover overeenstemming is bereikt door het Rijk met VNG, IPO en UWV. Deze partijen willen, samen met het Steun comité, dat Rotterdam tegen het bestuursakkoord gaat stemmen. Het bestuursakkoord is niet uit te voeren omdat het gepaard gaat met forse bezuinigingen. De gemeente kan dan haar beleid op gebied van Sociale Werkvoorziening, armoedebestrijding en re-integratie naar werk niet meer waar maken.