KRO

Nieuws uit KRO's Oog in Oog: Joep van den Nieuwenhuyzen wil defensiematerieel verkopen

Uitzenddatum: 11/05/2011

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen roept minister Hans Hillen van defensie op om hem in te huren bij de verkoop van het door de bezuinigingen overtollig geworden defensiematerieel. Tegen Nieuwenhuizen loopt een rechtszaak wegens verdenking van fraude, valsheid in geschrifte en omkoping. Over de verkoop van defensiematerieel zegt Van den Nieuwenhuyzen vanavond (21.20 uur, Ned.2) in KRO's Oog in Oog: "Ik heb dat eerder gedaan en nu zou dat zeker ook kunnen. Ik denk zeker dat ik die tanks kan verkopen. Aan een door Nederland geaccepteerd land, in het Oosten."

Van den Nieuwenhuyzen probeerde eerder tot twee maal toe duikboten te verkopen aan Taiwan, waar de toenmalige kabinetten nerveus van werden na economische dreigementen van China.
Van den Nieuwenhuyzen speelt voorts nog altijd met de gedachte om drie oud-premiers op te roepen als getuigen. Hij heeft van de rechter inmiddels toestemming gekregen om oud-minister Annemarie Jorritsma van economische zaken te horen. Wat hij haar wil vragen, wilde hij in KRO´s Oog in Oog niet kwijt, omdat hij vooraf "de rechter niet wil beïnvloeden". Voor een verhoor van voormalig Minister-President Balkenende heeft de rechter vooralsnog geen toestemming gegeven, maar Van den Nieuwenhuyzen hoopt hem in een later stadium alsnog te horen. "

In eerste aanleg zijn er 22 getuigen toegewezen door de rechtbank. Er is echter bij gezegd dat als uit de getuigenverhoren zou blijken dat het nodig is om meer getuigen te horen, de rechtbank bereid is alsnog die andere getuigen toe te laten. In dat geval zou het zo maar kunnen dat Van den Nieuwenhuyzen alsnog oud-premier Balkenende oproept. "Of anderen. Er is een heleboel gebeurd gedurende een hele lange tijd en daar hebben meerdere premiers afspraken gemaakt." Van den Nieuwenhuyzen doelt - naast Jan Peter Balkenende - ook op de oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok, bevestigde hij in KRO's Oog in Oog.

Van den Nieuwenhuyzen claimt in de uitzending bovendien dat de Nederlandse overheid hem doelbewust en stelselmatig heeft tegenwerkt. Als bewijs toont hij een brief dd. 18 mei 2004 van, volgens Van den Nieuwenhuyzen, een landsadvocaat die verslag doet van een bijeenkomst met het ministerie van defensie.De landsadvocaat schrijft: "Men dringt aan op het behoud van de lopende opdrachten in Nederland maar acht een betrokkenheid van v.d. Nieuwenhuyzen, hoe dan ook, daarbij taboe".

In KRO's Oog in Oog ondervraagt Sven Kockelmann scherp en vasthoudend machthebbers uit binnen- en buitenland. Eerder waren defensie-minister Hans Hillen, advocaat Bram Moszkowicz en advocaat Geert-Jan Knoops te gast in het programma.

KRO´s Oog in Oog, woensdag 11 mei om 21.20 uur op Nederland 2.