Gemeente Zwolle

Zwolle: meer commerciële vrijetijdsvoorzieningen

Zwolle wil zo snel mogelijk de kansen verzilveren die er zijn voor commerciële vrijetijdsvoorzieningen in de Overijsselse hoofdstad. Onder deze zogenoemde leisure-activiteiten vallen initiatieven op het gebied van attracties en vermaak, sport en spel, wellness en health, uitgaan en recreatie.

Burgemeester en wethouders vinden dat Zwolle al veel kwaliteiten heeft, maar op het gebied van vrijetijdsvoorzieningen nog flinke uitbreiding kan gebruiken. Onderzoek toont dat ook aan.

Het gaat dan om `leisure': alle vrijetijdsvoorzieningen waar consumenten bereid zijn te betalen voor het ervaren van een belevenis. Voorbeelden daarvan zijn een indoorspeeltuin, een outdoorcentrum en bijzondere horecaformules.

Meedenken

De afgelopen jaren zijn ondernemers geregeld bij de gemeente geweest met plannen voor commerciële vrijetijdsvoorzieningen. Zwolle vindt het belangrijk om zo goed mogelijk mee te denken bij dergelijke initiatieven. Het aantal locaties in de stad waar leisure een goede plek kan vinden, is uitgebreid.

Burgemeester en wethouders hebben het Beleidskader Commerciële Vrijetijdsvoorziening vastgesteld. Daarin staat onder meer waarom dergelijke voorzieningen volgens de gemeente belangrijk zijn voor Zwolle.

Het gaat dan om zaken als een (boven) regionale aantrekkingskracht, een focus op een jong publiek, om de combinatie met het vele groen en water dat de stad heeft en om een duurzame opzet.

Aansprekend

Wethouder René de Heer, onder meer verantwoordelijk voor Recreatie en Economie: `"Dat we nu beleid ontwikkelen met kernkwaliteiten voor leisure wil niet zeggen dat we nu allerlei regeltjes gaan bedenken waar dergelijke voorzieningen aan moeten voldoen. Juist niet! We hebben heel duidelijk besloten dat we in Zwolle volop aan de slag gaan om deze sector te versterken."

"Een stad met een zo'n sterke regiofunctie als Zwolle hoort een aantal aansprekende vrijetijdsvoorzieningen te hebben. Dat is goed voor de inwoners van de stad en de regio, en dat is goed voor de economie. Zo kan leisure Zwolle vele honderden banen opleveren."

Kansen

De Heer geeft aan dat het beleid erop gericht is om leisure-initiatieven zoveel mogelijk wind in de zeilen te geven. "Wij hebben goed nagedacht over waar in de stad kansen liggen en waaraan nieuwe voorzieningen behoefte hebben. Maar heeft een ondernemer bijvoorbeeld zelf een locatie op het oog waar wij niet een-twee-drie aan gedacht hebben, dan gaan we natuurlijk graag in gesprek", aldus de wethouder.

Zowel de gemeente als leisure-ondernemers hebben belang bij die constructieve samenwerking. De Heer: "We voorzien dat Zwolle rond 2025 minimaal 1,2 miljoen extra bezoekers voor dergelijke commerciële vrijetijdsvoorzieningen kan verwachten. Dan heb je het over tientallen miljoenen aan omzet".