Vrije Universiteit Amsterdam

Bot laten groeien met Polyethyleen Glycol


* Startdatum: 11-05-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: In situ forming membranes and matrices for guided bone regeneration


* Spreker: R.E. Jung


* Promotor: prof.dr. D. Wismeijer


* Onderdeel: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)


* Wetenschapsgebied: Tandheelkunde


* Evenementtype: Promotie

Sommige patiënten komen bot tekort om tandwortelimplantaten te kunnen plaatsen. De ontwikkelingen rondom Guided Bone Regeneration (GBR = geleide bot regeneratie) hebben de ontwikkeling van tandwortelimplantaten vergroot. GBR-technieken maken het mogelijk om bot te laten groeien, in die gebieden in de kaak waar onvoldoende bot aanwezig is om implantaten te kunnen plaatsen. Tot nu toe wordt dit gedaan met prefabmembramen. Ronald Ernst Jung onderzocht een nieuw vloeibaar materiaal dat gemaakt is van Polyethyleen Glycol (PEG).

PEG is ontworpen om gebruikt te worden als een op de plaats vormend GB- membraam. Dit materiaal zou een hoge biocompatibiliteit hebben, een selectieve celbarrière vormen, effectief zijn in botregeneratie en eenvoudig zijn in gebruik. Jung testte dit nieuwe PEG-hydrogel in een aantal klinische en preklinische studies om te onderzoeken hoe het gebruikt zou kunnen worden voor GBR. Hij toont aan dat het PEG-materiaal geschikt is om te gebruiken als een zich in situ vormend barriere membraam, of als een matrix / drager voor bioactieve protenen te gebruiken bij behandelingen gericht op botregeneratie.

Met deze verschillende onderzoeken toont Jung achtereenvolgens aan dat dit PEG-materiaal succesvolle toepassingen kent in behandelingen gericht op botregeneratie bij defecten, onder andere rond tandwortelimplantaten. Tevens toont hij aan dat behandeltijd, noodzakelijk om een membraam te plaatsen, afneemt met een factor 3 ten opzichte van vergelijkbare behandelingen met standaardmembramen. Zijn resultaten laten zien dat met PEG-hydrogel membramen zowel klinisch als röntgenologisch vergelijkbare resultaten worden behaald als behandelingen met een standaardmembraam.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam