Dienstenbond CNV

Nieuws

10 mei 2011

Werkgevers GIL blokkeren totstandkoming nieuwe cao

De cao-onderhandelingen voor de groothandel in levensmiddelen (Makro, Sligro, C1000, Deli Xl, Lekkerland etc.) zijn afgelopen vrijdag vastgelopen. Tot ontsteltenis van CNV Dienstenbond eisten werkgevers dat we moesten instemmen met verslechteringsvoorstellen van werkgevers op het gebied van werktijden en pensioenen. Anders zou er niet verder onderhandeld worden. CNV Dienstenbond wenst niet met de rug tegen de muur te onderhandelen en vindt deze blokkade van werkgevers niet acceptabel. Wij leggen graag uit waarom en willen samen met u kijken hoe we alsnog tot een acceptabele cao kunnen komen.

Pensioen
Werkgevers willen een premieverhoging voor werkgevers en werknemers, een beperking van de toeslagverlening aan gepensioneerden en het drastisch beperken van de overgangsregeling voor degenen geboren op of na 1 januari 1950.
CNV Dienstenbond wil graag meedenken over een toekomstbestendige pensioenregeling die eindelijk weer meestijgt met de inflatie- en loonontwikkeling. Maar op dit moment is er teveel onzekerheid om daar afspraken over te maken. Wat komt er uit een eventueel landelijk pensioenakkoord en welke wettelijke maatregelen gaan er mogelijk genomen worden? CNV Dienstenbond wil nu niet het risico lopen dat u in korte tijd van twee verschillende kanten een zware ingreep op de pensioenregeling krijgt. In onze ogen is dit een verantwoorde insteek. Werkgevers willen niet wachten. Zij stellen als harde voorwaarde dat er voor een cao akkoord eerst pensioenafspraken gemaakt moeten worden.

Werktijdenregeling
CNV Dienstenbond heeft samen met de collega vakbonden een voorstel gedaan om op vier bedrijven in de sector onder strikte voorwaarden experimenten te doen waarbij voor ons het vergroten van de zeggenschap en invloed op de individuele roosters een belangrijk criterium zou zijn. Voor werkgevers ging dit allemaal niet ver genoeg. Het gaat hen vooral om meer flexibiliteit van werknemers tegen minder toeslagen. Zo vinden werkgevers bijvoorbeeld dat de vaste toeslagen plaats moeten maken voor variabele toeslagen. Werkgevers willen tevens tornen aan het huidig regelkader rondom de werktijden. De huidige cao biedt volgens ons voldoende mogelijkheden om werknemers flexibel in te zetten.

Eenzijdige loonsverhoging
De werkgevers komen nu met een eenzijdige loonsverhoging die niet tegemoet komt aan de loonvraag van CNV Dienstenbond van 2% op jaarbasis. De werkgevers willen eenzijdig een loonsverhoging toekennen van 3% in 24 maanden. Dit is dus 1.5% op jaarbasis en voor de werknemers in de GIL betekent dit koopkrachtverlies. Het inflatiecijfer is immers alleen dit jaar al 2%. Het is vooral een zoethoudertje van werkgevers waarmee zij vakbonden de zwarte piet willen toespelen en werknemers zand in de ogen willen strooien.

Indien u naar aanleiding van deze Info vragen en/of opmerkingen heeft kunt u terecht bij uw bestuurder Martijn den Heijer: 010-2651111 of m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl.