Dienstenbond CNV

Nieuws

10 mei 2011

Cao-overleg ARCADIS gaat weer van start

Op 1 april 2011 is de cao ARCADIS afgelopen. Binnenkort zullen de onderhandelingen met de werkgever over de nieuwe cao beginnen. Hiertoe hebben wij een aantal voorstellen opgesteld. Wij willen u graag uitnodigen om te reageren op deze voorstellen.

Begin mei starten de onderhandelingen over een nieuwe cao ingaande 1 april 2011. Hieronder geven wij u een overzicht van onze voorstellen voor deze cao.
Deze voorstellen zijn besproken in een gezamenlijk vergadering van de kaderleden van alle bonden. Bij de huidige cao is een afspraak gemaakt over de werkgroep die een studie doet naar sociale innovatie en het nieuwe werken. Deze werkgroep is naar verwachting echter pas aan het eind van het jaar klaar. Het accent van deze cao zal daarom gaan naar de salarisafspraken en protocollen voor de volgende cao. Graag vernemen wij of u nog aanvullingen of opmerkingen heeft. U kunt dit kenbaar maken aan uw bestuurder, Nico Passchier.

Voorstellen voor de cao 2011/2012:

Looptijd
12 maanden van 1 april 2011 tot 1 april 2012.

Salaris
Wij stellen een structurele loonsverhoging per 1 april 2011 voor van 2%.
Wij zien dit jaar een totale loonruimte van 3%. Over de ruimte die niet bestemd is voor de looneis willen wij graag verdere afspraken met Arcadis maken (zie hieronder).

Overige invulling loonruimte
Voor de komende cao willen wij voor de loonruimte die niet bestemd is voor de loonsverhoging enkele concrete afspraken maken op de punten waarvan onze leden hebben aangegeven dat zij deze belangrijk vinden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een voor de duur van de economische crisis persoonlijk budget dat medewerkers kunnen inzetten voor een aantal zaken:

- Extra verlofdagen (bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het kopen van dagen tegen bijvoorbeeld 50% van de waarde van een verlofdag). Dit maakt flexibeler werken mogelijk en biedt tegelijkertijd een oplossing voor de leegloop tijdens de economische crisis. Na de crisis kunnen de dagen worden omgezet in (structureel) salaris.

- Scholingsbudget voor mogelijkheden buiten Arcadis
- Bevorderen vitaliteit

- Inzet van een loopbaanscan

- Pensioenbewustwording en pensioenadvies

Sociale innovatie: levensfasebewust personeelsbeleid Wij wensen de studie naar het nieuwe werken, levensfasebewust personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid die n.a.v. de afspraken uit de vorige cao is gestart, voort te zetten. Wij stellen daarbij voor dat de werkgroep nadrukkelijk onderzoekt welke mogelijkheden er zijn binnen Arcadis voor sociale innovatie met name als het gaat om levensfasebewust personeelsbeleid en het z.g. nieuwe werken en wat de wensen zijn van de werknemers. Wij stellen voor dat de werkgroep uiterlijk in december 2011 haar advies uitbrengt aan cao partijen.

Stand van zaken binnen arcadis t.a.v. Wajongers Graag vernemen wij wat de stand van zaken is met betrekking tot de intentieafspraak in de vorige cao.

Internationaal Vakbondswerk
Wij stellen voor dat Arcadis een bijdrage levert die ten goede komt aan het internationaal vakbondswerk en dient om de positie van werknemers wereldwijd te verbeteren.

Werkgeversbijdrage
Wij stellen voor de werkgeversbijdrage conform de AWVN-norm te continueren en te indexeren.

Uw reactie
Uw opmerkingen en/of aanvullingen kunt u mailen naar: n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl Dit kan tot uiterlijk 24 mei.

Nico Passchier
Bestuurder CNV Dienstenbond