Raad van State


woensdag 11 mei 2011
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de toestemming die de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan de Stichting Nederlandse Publieke Omroep heeft gegeven om via een aantal themaradiokanalen en -televisiekanalen te mogen uitzenden. De uitzendingen vinden onder meer plaats via mobiele telefoons en servicemenu's van digitale televisie. Ook wordt gebruikt gemaakt van zogenoemde 'narrowcasting'. Hierbij gaat het om het uitzenden van informatie die is gericht op een bepaald publiek, op een geselecteerde locatie en tijdstip via digitale schermen, vaak op afstand aangestuurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om audiovisuele schermen die worden gebruikt in winkels en cafés. Onder meer de Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio en de vereniging voor Satelliet Televisie en Radioprogramma Aanbieders zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat de minister geen goed marktonderzoek heeft gedaan en daarom geen toestemming had mogen verlenen. De rechtbank in Den Haag verklaarde in december 2010 een eerder beroep van de verenigingen gegrond. Naar haar oordeel had de minister beter onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de toestemming voor de markt en de marktpartijen. De minister, de NPO en de verenigingen komen tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De minister vindt dat er al voldoende onderzoek gedaan is. De NPO vindt dat de verenigingen niet tegen alle onderdelen van de toestemming konden opkomen en dat de rechtbank dat had moeten onderkennen. De verenigingen vinden dat de rechtbank ook hun andere bezwaren tegen de toestemming gegrond had moeten verklaren. Zo vinden zij onder meer dat het uitzenden zich nog in een experimentele fase bevindt en dat de minister ook alleen daarvoor toestemming had mogen verlenen. Ook zou de financiële onderbouwing niet deugen. (zaaknummer 201100938/1)

10.30 uur

Zitting over de aanwijzing door de toenmalige minister van LNV van het gebied Deurnsche Peel & Mariapeel als speciale beschermingszone als bedoeld in de Habitatrichtlijn. Verder heeft de minister een eerdere aanwijzing als bedoeld in de Vogelrichtlijn gewijzigd. In het aanwijzingsbesluit staat welke types leefgebieden en diersoorten in het gebied voorkomen. Door de aanwijzing is duidelijk welke kwetsbare natuurwaarden in de gebieden bescherming krijgen. Het besluit bevat ook de doelstellingen om het gebied in stand te houden en verder te verbeteren. Niet geregeld is hoe deze doelstellingen moeten worden bereikt. Dat wordt geregeld in een beheerplan dat nog moeten worden vastgesteld. De Deurnsche Peel bestaat uit hoogveen, natte heiden, loof- en naaldbos, gras- en bouwlanden en open water. De afdeling Gemert Bakel van de ZLTO en enkele agrarische bedrijven komen tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de aanwijzing van het deelgebied De Bult dat in de Deurnsche Peel ligt. Verder zou de minister te weinig rekening hebben gehouden met de belangen van de agrarische bedrijven. Andere agrariërs vrezen door de aanwijzing in hun bedrijfsvoering te worden belemmerd. (zaaknummer 200907767/1)