Pensioenbelegger APG & ASN Bank ondersteunen Access to Medicine Index

Persbericht van Access to Medicine Foundation

Pensioenbelegger APG & ASN Bank ondersteunen Access to Medicine Index Beleggingskapitaal achter Index nu USD 3,7 triljoen. Wereldgezondheid als investeringsnorm.

HAARLEM, 11 mei 2011 - Opnieuw verbinden twee grote beleggers zich aan de Access to Medicine Index: APG en ASN Bank ondertekenden recent het investor statement. Daarmee laten zij zien dat verbetering van de wereldgezondheid een belangrijke economische factor is als zij investeringskeuzes maken binnen de farmaceutische industrie.

De Access to Medicine Foundation (ATMF) stimuleert farmaceutische bedrijven om medicijnen betaalbaar en toegankelijk te maken voor mensen in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Farmaceutische bedrijven hebben in dat proces een spilfunctie. ATMF beoordeelt om het jaar de 20 grootste farmabedrijven ter wereld, om hun beleid en prestaties op dit vlak in kaart te brengen. De resultaten worden gepubliceerd in de Access tot Medicine Index. Bedrijven die goed presteren op de ranglijst, zoals GlaxoSmithKline, Merck en Novartis, staan ook bij beleggers goed aangeschreven.
"Het zegt iets over de mate waarin deze bedrijven klaar zijn voor deze markten", aldus Wim Leereveld, oprichter en bestuurder van ATMF. "Als je het goed doet in ontwikkelingslanden, laat je zien dat je sterk management in huis hebt, dat om kan gaan met de snel veranderende marktomstandigheden. Het aloude westerse blockbuster model is hierbij niet langer houdbaar. En dat is een kritische succesfactor waar beleggers scherp op zijn."

Index biedt belangrijke informatie voor investeerders APG, een van de grootste pensioenbeleggers ter wereld met een belegd vermogen van 277 euro miljard, voert sinds 2008 een actieve dialoog met farmaceutische bedrijven over kansen en uitdagingen in opkomende markten. Erik-Jan Stork, Senior Sustainability Specialist van APG, licht toe: "Opkomende markten bieden interessante groeikansen voor de farmaceutische industrie. Maar farmaceuten kunnen alleen succesvol zijn als ze nieuwe winstgevende en schaalbare businessmodellen ontwikkelen, die tegelijkertijd de toegang tot medicijnen en zorg voor de lagere inkomens verbeteren. Dit vraagt een fundamentele verandering van het bestaande model en niet alle bedrijven zullen daarin slagen. Daarom is het voor investeerders belangrijk te weten hoe de verschillende farmaceutische bedrijven hun strategie voor opkomende markten vormgeven. De Access to Medicine Index biedt deze informatie." Volgens APG heeft de Access to Medicine Index een positieve ontwikkeling doorgemaakt en zich inmiddels gevestigd als een gerespecteerd initiatief. De Index blijkt een nuttige aanvulling op de traditionele financiële instrumenten en analyses. "We willen onze kennis inbrengen om de Access to Medicine Index verder te versterken" stelt Stork.

Investeren in voortrekkers
Door meer beleggers aan de Index te verbinden, groeit de druk op 'big pharma' om meer te doen voor diegenen die het het hardst nodig hebben. Ook de ASN Bank, de grootste duurzame bank van Nederland, gebruikt de Index. Piet Sprengers, Hoofd Duurzaamheidbeleid van de ASN Bank: "De farmaceutische sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan gezondheid en welzijn. Wij willen investeren in farmabedrijven die daarin een voortrekkersrol nemen, zeker waar het gaat om kansarme bevolkingsgroepen wereldwijd. De ATM Index is een waardevol instrument om dit soort bedrijven te selecteren voor ons beleggingsuniversum. Bovendien stimuleert de Index farmaceutische bedrijven om hun score op dit vlak te verbeteren."

De Bill & Melinda Gates Foundation is een van de sponsoren van de Index. In het pleidooi 'How to fix capitalism' in Time Magazine, spoort Bill Gates multinationals aan om hun technologische capaciteiten en innovatiekracht in te zetten voor mensen in achtergestelde gebieden. Gates ziet de Index als een uitstekend middel om de top van farmaceutische bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en hun inzet ook direct zichtbaar te maken. "When I talk to executives of pharmaceutical companies, they tell me they want to do more for neglected diseases, but they at least need to get credit for it. The Access to Medicine Index does exactly that", aldus Gates.

Over de Access to Medicine Foundation (ATMF)
ATMF is een onafhankelijke non-profitorganisatie die de farmaceutische industrie, middels de Access to Medicine Index, stimuleert om medicijnen voor 2 miljard mensen bereikbaar en betaalbaar te maken. De Index rangschikt farmaceutische bedrijven op hun inspanningen en best practices op het gebied van Access to Medicine. De Index is een multi-stakeholder initiatief, waarin onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), NGO's zoals Oxfam Novib, Hivos, ICCO en Cordaid, overheden, universiteiten en een 30-tal institutionele beleggers actief participeren. Het totale belegd vermogen van de aangesloten beleggers bedraagt bedraagt USD 3,7 triljoen.

De Index komt eens per twee jaar uit, in 2012 wordt de volgende gepubliceerd. Research partner is het Amerikaanse marktanalysebureau MSCI. De Foundation is in 2003 opgericht door Wim Leereveld (Haarlem) en opereert op internationaal niveau. Zij ontvangt middelen van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Engelse Department for International Development (DFID).

Over APG
APG voert collectieve pensioenregelingen uit voor deelnemers uit het onderwijs, de overheid, de bouw, de schoonmaak- en glazenwassersector, woningcorporaties en energie- en nutsbedrijven. Voor deze sectoren beheert APG zo'n 277 miljard euro pensioenvermogen (4e kwartaal 2010). APG werkt voor meer dan 20.000 werkgevers en verzorgt het inkomen van circa 4,5 miljoen deelnemers. In Nederland beheert APG ruim 30% van alle collectieve pensioenen.

Over ASN Bank
De ASN Bank zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen en laat zich daar in haar economische handelen door leiden. Economische groei mag volgens de ASN Bank niet ten koste gaan van het milieu, de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen of anderszins worden afgewenteld op toekomstige generaties. In Nederland is de ASN Bank sinds 1960 voorloper op het gebied van duurzaam bankieren. De bank is actief op het gebied van beleggen, sparen, betalingsverkeer en duurzame financieringen. De ASN Bank heeft meer dan een half miljoen klanten en een totaal beheerd vermogen van ruim 9,3 miljard euro (31 december 2010). De ASN Bank maakt deel uit van SNS REAAL.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
* *

Links:
http://www.accesstomedicineindex.org
Organisatie info:

Access to Medicine Foundation

Voor meer inform atie en/of voor het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met de Acces s to Medicine Foundation: Suzanne Wolf, swolf@atmindex.org , + 31 6 29 40 40 90 of 31 23 53 39 187 /www.accesstomedicineindex.org