Bosatlas van Nederland Waterland: 14.000 exemplaren voor het onderwijs

Persbericht van Noordhoff Uitgevers

Op 11 mei vindt in waterstad Rotterdam de lancering plaats van de onderwijseditie van
De Bosatlas van Nederland Waterland, een atlas waarin de veelzijdige relatie van Nederland met water centraal staat. Dankzij financiële bijdragen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Unie van Waterschappen, Gemeentewerken Rotterdam en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, kunnen meer dan 14.000 exemplaren van de atlas worden verspreid onder alle middelbare scholen van Nederland.

De Bosatlas van Nederland Waterland
Nederland is een waterland. Onze economie kan niet zonder havens en rivieren, en recreëren doen we aan de Noordzeekust, op de Friese meren of een Waddeneiland. Ons land blinkt uit in het ontwikkelen en toepassen van kennis over water, of het nu gaat om veiligheid of gezondheid, om dijkenbouw of zuiveringstechnologie, om energieopslag of ecologie, om het voorkomen van wateroverlast of het verbeteren van de waterkwaliteit. De Bosatlas van Nederland Waterland gaat over al deze aspecten van onze omgang met water.

Belang voor het voortgezet onderwijs
Water is ook een belangrijk thema in het aardrijkskundeonderwijs, en de atlas is daarmee een waardevolle informatiebron voor docenten en leerlingen. Hoogleraar onderwijsgeografie Joop van der Schee van de Vrije Universiteit, tevens Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG)-vertegenwoordiger van het aardrijkskundeonderwijs, zegt over De Bosatlas van Nederland Waterland: 'Omdat water een van de belangrijkste onderwerpen is in de eindexamenprogramma's van het voortgezet onderwijs, zijn de 300 waterkaarten in deze atlas onmisbaar voor docenten en scholieren.'
Alle middelbare scholen van Nederland krijgen nu een aantal exemplaren, dankzij financiële bijdragen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Unie van Waterschappen, Gemeentewerken Rotterdam en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat.

Feestelijke activiteiten rond lancering onderwijseditie De Unie van Waterschappen en de gemeente Rotterdam organiseren op 11 mei in het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam een feestelijke overhandiging van het eerste exemplaar door jeugddijkgraaf Bart Bongaards aan prof. dr. Joop van der Schee, bijzonder hoogleraar voor het aardrijkskundeonderwijs aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bart Bongaards is jeugddijkgraaf van het eerste nationale jeugdwaterschap: een groep jongeren tussen de 14 en 18 jaar die de verschillende waterschappen vertegenwoordigt. Het jeugdwaterschap wil jongeren betrekken bij waterbeheer in eigen land. (www.jeugdwaterschap.nl).
Ook op verschillende andere plaatsen in het land organiseren waterschappen gastlessen en andere activiteiten.

Bosatlas van Nederland Waterland is een uitgave van Noordhoff Uitgevers te Groningen; de eindredactie is in handen van dr. Henk Leenaers (Lijn43, Utrecht).
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.bosatlasvannederlandwaterland.nl
Bijlage:
* persbericht de bosatlas van nederland waterland digitaaldoc

Organisatie info:

Noordhoff Uitgevers

Voor meer inform atie kunt u ons mailen of bellen:

Noordhoff Uitgevers Atlasproducties:
drs. Peter Vroege (uitgever atlassen)
050 - 5 226 356
06 - 536 99 458
e-mail: p.vroege@noordhoff.nl

Inhoudelijke vragen:
Dr. Henk Leenaers (eindredacteur)
030- 2658099
06-54798402
e-mail: henk@lijn43.nl

Beeldmateriaal
Kunt u aanvragen bij Ilona Buiter, 050 - 522 6301; i.buiter@noordhoff.nl of bij Johanna Kits, 050 - 522 6567; j.kits@noordhoff.nl

TECHNISCHE GEGEVENS

De Bosatlas van Nederland Waterland
ISBN: 978 9001 90203 2
formaat: 24,5 x 34 cm
omvang: 104 pag.
gebonden
Prijs: E 24,95

De Bosatlas van Nederland Waterland is mede mogelijk gemaakt door: Agentschap NL - Bodem+, Alterra, Wageningen UR, ARCADIS Nederland, Centraal Bureau voor de St atistiek, Deltares, Evides Waterbedrijf, Gemeente Rotterdam - Gemeentewerken, Ge meente Rotterdam, Rotterdam Climate Proof, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlan den, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Kadaster, KWR Watercycle Research Institute, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Min isterie van Infrastructuur en Milieu, Norit, NWO Aard- en Levenswetenschappen, P rovincie Drenthe, Provincie Flevoland, Provincie Frysl(aa)n, Het Friese Meren Pr oject, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Zuid-Holland, Rijks instituut voor Volksgezondheid en Milieu, Royal Haskoning, Stichting RIONED, STO WA, Tauw, Technische Universiteit Delft, TNO, Unie van Waterschappen, Universite it van Amsterdam/IBED, Vewin, Wareco Ingenieurs, Waterschap Amstel, Gooi en Vech t, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Vallei & Eem, Waterschap Zuiderzeeland , Wetterskip Frysl(aa)n.

Over Noordhoff Uitgevers
Het Groningse Noordhoff Uitgevers (voorheen Wolters-Noordhoff) is sinds 1877 uit gever van de overbekende Grote Bosatlas - 53 edities zijn er tot op heden van di t standaardwerk verschenen. Ook zijn er diverse varianten op deze uitgave uitgeb racht, zoals De Junior Bosatlas en Mijn eerste Bosatlas. De Bosatlas is van ouds her bekend vanuit de schoolbanken, maar sinds 2004 begeeft Noordhoff Uitgevers z ich ook in het consumenten segment, met uitgaven als De Wereld Bosatlas (60.000 exemplaren verkocht) en De Bosatlas van Nederland (70.000 exemplaren verkocht). Naast de schoolatlassen en consumentenatlassen is Noordhoff Uitgevers vorig jaar begonnen met een reeks thema-atlassen. Van het eerste deel, De Bosatlas van Ond ergronds Nederland, zijn bijna 20.000 exemplaren verkocht. Daarnaast zijn 12.500 exemplaren verspreid in het onderwijs. De Bosatlas van Nederland Waterland is h et tweede deel in de reeks.