Rijksoverheid

Staatssecretaris De Krom op werkbezoek in Dordrecht

Nieuwsbericht | 11-05-2011

Staatssecretaris De Krom bezocht afgelopen maandag in Dordrecht het reparatiebedrijf CE dat samenwerkt met praktijkschool Yulius in Barendrecht.

Yulius doet mee aan een proef om leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs beter dan tot nu toe het geval is geweest, op te leiden tot bestaande functies op de (regionale) arbeidsmarkt.

Lees het verslag

Staatssecretaris De Krom op werkbezoek in Dordrecht

(9 mei 2011)

'We hebben hier 30 man in dienst', zegt de directeur van het Dordtse reparatiebedrijf CE, Jakob Broekman. 'Daarvan zijn er vijf Wajonger. Die hebben dan, zoals dat heet, een arbeidshandicap. We hebben stukjes 'saai' werk bij elkaar geveegd en daar functies van gemaakt, speciaal voor hen. Aan het begin gaf dat spanningen. Er ligt hier wel eens een van die jongens spartelend op zijn rug, die raakt dan in de war. Dat gebeurt soms. Maar je moet creatief zijn in het vinden van oplossingen. Een hele drukke jongen hebben we pas een kookwekker gegeven. Als er 20 minuten om zijn, gaat de wekker en mag hij 2 minuten praten met zijn collega. Daarna gaat de tijd weer in. De andere werknemers waren in het begin bang dat hun werk werd afgepakt. Dat hebben we opgelost door hen dan een mentor functie gegeven. Dat werkt.' 'Waarom doet u dit?'Vraagt Paul de Krom aan hem. 'Ik zal er niet omheen draaien', zegt Broekman. 'Een Wajongere hoef ik minder te betalen dan een reguliere werknemer. Dat levert voordeel op. Aan de andere kant kost het tijd en energie, zeker in het begin. Maar ik doe het graag. Het geeft sjeu aan de zaak.'

Medewerker Tommy is bij CE repair aan het werk gekomen vanuit de Wajong.

Ce repair werkt samen met praktijkschool Yulius in Barendrecht. Yulius doet mee aan een proef om leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) beter dan tot nu toe het geval is geweest, op te leiden voor bestaande functies op de (regionale) arbeidsmarkt.