Univé-VGZ-IZA-Trias boekt positief resultaat van 150 miljoen

Persbericht van UVIT

Arnhem, 11 mei 2011 - Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias heeft over 2010 een bevredigend resultaat na belasting geboekt van 150 miljoen euro, tegen 292 miljoen in 2009. De omzet steeg tegelijkertijd van 9,5 naar 11 miljard euro. De daling van het nettoresultaat komt vooral op het conto van de beleggingsopbrengsten, die lager uitvielen dan in 2009. Ondanks de daling is het resultaat ruim voldoende om de financiële positie gezond te houden.

"In 2010 hebben we ingezet op het verbeteren van onze dienstverlening en het stroomlijnen van onze interne processen", aldus Martin Duvivier, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Univé-VGZ-IZA-Trias."Een wendbare organisatie is cruciaal om onze klanten optimaal te kunnen blijven bedienen in de dynamische markt waarin we ons bevinden. De prijzen op het gebied van klantwaardering die we in ontvangst mochten nemen, onderstrepen dat we op de goede weg zijn."

Zorg
Het aantal zorgverzekerden van Univé-VGZ-IZA-Trias is in 2010 met ongeveer 19.000 afgenomen tot 4,26 miljoen. Het resultaat na belastingen van de gezamenlijke zorgbedrijven kwam uit op 130 miljoen euro. De uitkeringen aan ziektekosten stegen van 8,5 naar 10 miljard euro. De solvabiliteit van de zorgbedrijven nam toe van 176% in 2009 naar 180% eind 2010. Daarmee voldoet Univé-VGZ-IZA-Trias ruimschoots aan de solvabiliteitseisen van DNB.

Univé-VGZ-IZA-Trias heeft in 2010 de Strategische Visie Zorg gepresenteerd. Deze visie voorziet in een gefaseerd ontwikkelpad voor de organisatie met als einddoel de zorgwensen van klanten te kunnen realiseren. Met de eerste fase, het optimaliseren van de dienstverlening, is een voortvarende start gemaakt. Om de wensen van klanten ondertussen continu te blijven meten, is het afgelopen jaar de Nationale Zorgbarometer gelanceerd.

Schade
Ondanks de sterk verzadigde particuliere schademarkt is Unive-VGZ-IZA-Trias er in 2010 in geslaagd om een lichte groei (3%) in de schadeportefeuille te realiseren. Het totale aantal verzekerde objecten kwam daarmee ultimo 2010 uit op 3,06 miljoen. Het geconsolideerde resultaat na belastingen van het schadebedrijf bedroeg over 2010 20 miljoen euro. De enkelvoudige solvabiliteit van het schadebedrijf daalde van 251% naar 239%, maar bleef daarmee ruim boven de wettelijke eisen.

Met name op de markt voor personenautoverzekeringen staan de marges onder druk. Univé heeft daarom de premies in december 2010 met 5% verhoogd. Ook implementeerde Univé beleid voor ruitschadesturing om de schadelast te beheersen. Over het hele jaar groeide de personenautoportefeuille tegen de trend in met 0,5%. Bij de overige producten realiseerde Univé een groei van 2,5%. Zo werd in 2010 de 100.000e bromfietsverzekering opgetekend.

Beleggingen
In 2009 heeft Univé-VGZ-IZA-Trias zijn beleggingsbeleid bijgesteld, waarbij maximaal rendement op het geïnvesteerde vermogen werd losgelaten als hoofddoelstelling. In plaats daarvan streeft Univé-VGZ-IZA-Trias primair naar het behoud van het eigen vermogen en een optimaal beleggingsrendement. In het kader daarvan is in 2009 een aanpassing van de beleggingsportefeuille ingezet met als doel deze minder risicovol te maken.

Deze de-riskingstrategie is in 2010 verder uitgerold. Als gevolg hiervan, en door de minder gunstige financiële marktontwikkelingen, is het beleggingsresultaat van Univé-VGZ-IZA-Trias afgenomen van 230 miljoen in 2009 tot 102 miljoen in 2010.

Organisatie
Met de Onderlingen van Univé is in 2010 het overleg voortgezet over een aanpassing van het bestuursmodel. Dit heeft begin 2011 geleid tot een akkoord, waarin is bepaald dat de juridische en bestuurlijke band tussen het schadebedrijf en het zorgbedrijf zal worden vervangen door een nauwe commerciële samenwerking. De coöperatie Univé en de Onderlingen van Univé ontvangen een compensatie van 35 miljoen euro van de coöperatie VIT voor gemaakte en nog te maken kosten als gevolg van het wijzigen van de samenwerking.

De Strategische Visie Zorg heeft geresulteerd in een nieuwe organisatie-inrichting voor het zorgbedrijf. Sinds 1 juli 2010 kent het zorgbedrijf drie divisies met gezamenlijk acht bedrijfsonderdelen. Per 1 juli is voor alle bedrijfsonderdelen van het zorgbedrijf en voor alle stafafdelingen een (nieuwe) directeur of manager benoemd. Als gevolg van het stroomlijnen van de organisatie is het aantal medewerkers in 2010 afgenomen van 3.584 tot 3.496 fte's.

Het volledige jaarverslag van Univé-VGZ-IZA-Trias is in te zien op www.jaarverslaguvit.nl.

Links:
http://www.jaarverslaguvit.nl
Organisatie info:

UVIT

Meer informatie Mark van der Wolf
woordvoerder Univé-VGZ-IZA-Trias
tel: 088-1313131
e-mail: pers@unive.nl

Over Univé-VGZ-IZA-Trias
Univé-VGZ-IZA-Trias is een van de grootste verzekeraars van Nederland, ontstaan uit de fusie tussen Univé en VGZ-IZA-Trias. De verzekeringscombinatie telt ruim 4,2 miljoen zorgverzekerden en 800.000 schadeverzekerden. Univé-VGZ-IZA-Trias we rkt zonder winstoogmerk en is met 150 vestigingen in het hele land dicht bij de klant. Voor meer informatie over Univé-VGZ-IZA-Trias, zie www.uvit.nl.