Gemeente Eindhoven

Design ingezet voor oplossen maatschappelijke vraagstukken

Het college zet opnieuw design en technologie in voor maatschappelijke vraagstukken. In samenwerking met de faculteit Industrial Design van de TU/e worden twee projecten over de aanpak van veiligheid in de openbare ruimte opgepakt, namelijk `Dochters op Stap' en `Design en de Eindhovense marathon'. Doel van beide projecten is om design(ers) tot creatieve oplossingen te laten komen om de beleving van veiligheid in de openbare ruimte te vergroten. Zowel voor de jeugd op het Stratumseind en hun ouders als voor de deelnemers en bezoekers van de Marathon. Het gaat om een investering van 60.000 euro die moet leiden tot een structureel andere aanpak van deze maatschappelijke vraagstukken.

Veilig uitgaan op Stratumseind (Dochters op Stap)

Per weekend bezoeken gemiddeld 30.000 jongeren het populaire Stratumseind. De meeste jongeren komen met de fiets. Ouders van deze jongeren ervaren een terugkerend gevoel van onveiligheid. De wekelijkse fietstocht van met name meisjes van 16 tot 19 jaar naar het uitgaansgebied wordt als erg onveilig beschouwd. Dit project gaat enerzijds over het verbeteren van de veiligheid voor meisjes die zelfstandig uitgaan naar het Stratumseind en anderzijds over de veiligheidsbeleving van ouders.

Design en de marathon

De Marathon van Eindhoven trekt jaarlijks bijna 18.000 hardlopers en zo'n 180.000 toeschouwers. Om het parcours toegankelijk te maken worden straten afgesloten voor verkeer en is een aantal grote kruispunten op de dag van de marathon niet of gedeeltelijk toegankelijk voor verkeer. De logistieke neveneffecten van het afsluiten van het marathonparcours leiden tot verwarring en ook irritatie onder toeschouwers en inwoners, en zelfs hardlopers. Bovendien leidt dit tot onveiligheid. Dit project gaat over het verbeteren van de veiligheidssituatie van deelnemers en toeschouwers van de Marathon van Eindhoven. Door bijvoorbeeld andere vormgeving en kleurgebruik van wegwijzers kan de marathon nog veiliger worden.

Beide projecten zijn gebaseerd op de `Designing Out Crime' (DOC) aanpak. De faculteit Industrial Design gebruikt de DOC-ontwerpaanpak zoals die ontwikkeld is door professor Kees Dorst, in deeltijd betrokken bij de TU/e en oprichter van het Designing Out Crime Institute van de UTS (University of Sydney) in Australië. Deze aanpak kiest een ontwerpbenadering als startpunt van een alternatieve manier om met bestaande veiligheidsvraagstukken om te gaan. Een van de kernprincipes van de DOC-aanpak is het streven om `tegenmaatregelen' te vermijden. Tegenmaatregelen zijn vaak lelijk en roepen een associatie met criminaliteit en dus onveiligheid op.