Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
50 Vragen van de heer mr. R.W. Rollingswier
(ingekomen 12 april 2011
en antwoorden door het college verzonden op 10 mei 2011)


De fractie van D66 heeft vernomen dat de WOZ-waarde van de woningen in het complex CityCampusMax nog niet is vastgesteld. Dit heeft als gevolg dat er voor de ruim 250 koopwoningen nog geen OZB-beschikking is verstuurd in 2010 en 2011. Ook hebben de bewoners nog geen beschikking van de afvalstoffen- en rioolheffing gehad. Bij navraag bij het loket Gemeentebelasting werd gesteld dat deze beschikkingen altijd tegelijk verstuurd worden en dat dit één van de redenen is dat ook die beschikking nog niet verstuurd is. Ook werd gezegd dat het vaststellen van de hoogte van de WOZ erg lastig is omdat het complex uit huur- en koopwoningen bestaat.

CityCampusMax is een woningcomplex voor starters en studenten. Zij hebben in het algemeen geen hoog inkomen. Financiële onduidelijkheid moet juist voor deze groep zoveel mogelijk voorkomen worden. In het ergste geval zal in 2012 een rekening op de mat vallen voor drie jaar aan afvalstoffen- en rioolheffing voor alle bewoners en drie jaar OZB voor de kopers. D66 vindt het daarom onwenselijk dat de beschikkingen nog niet zijn verstuurd.

Dit leidt voor D66 tot de volgende vragen:

1. Is het College van B en W op de hoogte van deze situatie?


Ja

2. Is het College van B en W het eens met D66 dat dit een onwenselijke situatie is? Zo nee, waarom niet?


Ja

3. Wat wordt er gedaan om de WOZ-waarde zo snel mogelijk vast te stellen en de OZB-beschikking te doen toekomen aan de bewoners?


Uiterlijk mei/juni 2011 gaan de aanslagen OZB, afvalstoffenheffing en Rioolheffing verzonden worden voor de belastingjaren 2010 en 2011.

4. Is de hoogte van de afvalstoffen- en rioolheffing voor deze bewoners al bekend?


Ja, deze (vaste) tarieven zijn nu al te vinden op de belastingsite. Bij de aanslagen die wij in mei/juni verzenden zit de uitleg over de heffingen en ziet men de bedragen 2010 en 2011.

5. Zo ja, kan de beschikking voor deze twee heffingen los van de OZB-beschikking verstuurd worden? Mocht dit niet mogelijk zijn, waarom niet?


De aanslagen 2010 en 2011 OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing verzenden wij zo snel mogelijk, naar verwachting in mei/juni 2011, zoveel mogelijk gelijktijdig. Het kort op elkaar verzenden van gesplitste aanslagen kan aanleiding zijn voor verwarring en compliceert het geautomatiseerd gespreid betalen. Het is wel mogelijk de aanslagen los van elkaar te verzenden. Uitgangspunt is de woonlastenaanslag zo compleet mogelijk te verzenden voor elk belastingjaar zodat een belastingplichtige in één oogopslag de betalingsverplichting voor een heel belastingjaar kan overzien.

6. Indien de bewoners pas in 2012 de beschikking ontvangen, kunnen zij deze dan in meer termijnen dan gebruikelijk betalen? Zo nee, waarom niet?


De aanslagen worden dus niet in 2012 verzonden maar in mei/juni 2011. De belastingplichtigen kunnen via automatische incasso de verschuldigde bedragen in 10 gelijke termijnen van een maand betalen. De betaling loopt dan dus door tot in 2012. Dat is tevens de maximale betalingsregeling en spreiding van de betaling van het verschuldigde bedrag.

7. Wat gaat het College van B en W doen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen?


Maatregelen zijn en worden al genomen. Wat nu is opgetreden bij het MAX-gebouw heeft alles te maken met de ingewikkelde automatische koppelingen tussen systemen en de uitval daarin. In 2010 is de afdeling Gemeentebelastingen met een nieuw heffing- en invorderingssysteem gaan werken. In de overgang van het oude naar het nieuwe heffingssysteem is er meer uitval in de koppelingen geweest dan voorheen het geval was. Dit wordt nu ingelopen en daarna zal de uitval in de koppelingen naar verwachting aanzienlijk minder worden en ook sneller handmatig bijgewerkt kunnen worden dan nu een periode het geval is geweest.


---- --