Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
71 Vragen van de heer R. Kuijper
(ingekomen 10 mei 2011)


SV inzake Verkeersproblematiek - Kanaalstraat.

Trots op Nederland-Utrecht is een aantal keer geattendeerd op de verkeerssituatie in de Kanaalstraat. Door de beperkte parkeergelegenheid, zetten automobilisten geregeld de auto stil midden op de weg, met de alarmlichten aan om even wat te halen in een winkel of om te pinnen. Er zijn enkele parkeerplekken om te laden en te lossen, echter staan vrachtwagens en busjes meer op het midden van de weg, dan op een daarvoor bestemd parkeervak. Dit zorgt zeer vaak dat er opstoppingen ontstaan en het verkeer wordt opgehouden. De Kanaalstraat is een vrij drukke straat, toch wordt er regelmatig door het openbaar vervoer zeer hard gereden (lijn 4, GVU). Ook zijn er veel voetgangers die tussendoor ineens oversteken, wat het voor automobilisten ook moeilijk maakt.

Trots op Nederland-Utrecht maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de Kanaalstraat en heeft de volgende vragen:

1. Bent u bekend met de verkeerssituatie in de Kanaalstraat zoals hierboven staat beschreven?

Zo ja, heeft u hiervoor al enkele maatregelen getroffen en welke maatregelen heeft u dan getroffen?


2. Met name de beperkte parkeergelegenheid schijnt voor verkeersoponthoud te zorgen. Hierdoor wordt er onnodige drukte gecreëerd, tevens is het schadelijk voor het milieu.
a. Is er voldoende parkeergelegenheid voor de bewoners? Zo nee, waarom niet en heeft u hiervoor al enkele maatregelen getroffen en welke maatregelen heeft u dan getroffen?


b. Zijn er voldoende laad- en losplekken? Zo nee, is het college bereid die plekken te creëren voor een betere doorstroming van het verkeer?


c. Is het college bereid om te kijken of er parkeerplekken gecreëerd/aangewezen kunnen worden, waar men lang genoeg geparkeerd kan staan om bijvoorbeeld even te pinnen of snel wat op te halen? Denk hierbij aan een soort kiss&ride zone of een blauwe zone met een korte parkeertijd.


3. Gezien de Kanaalstraat een vrij drukke straat is, is het voor alle weggebruikers een situatie dat extra oplettendheid vraagt.
a. Zijn er verkeersmaatregelen getroffen die ervoor zorgen dat de verkeerssnelheid gehandhaafd worden? Zo ja, welke maatregelen?


b. Bent u bereid om door middel van drempels, oversteekplaatsen te creëren? Dit dwingt automobilisten/buschauffeurs zich beter aan de snelheid te houden en kunnen voetgangers veilig oversteken.


4. Om betere verkeersdoorstroming te creëren, is het ook van belang met regelmaat te controleren of men niet dubbel parkeert en/of niet midden op de weg parkeert. We weten dat de dienst Toezicht&Handhaving en/of Parkeerbeheer ook op de hoogte is van de huidige verkeerssituatie,aangezien ze regelmatig controleren. Maar wij zien ook dat dezelfde overtredingen nog steeds begaan worden. Onze fractie is benieuwd naar hoe het college deze problemen wil aanpakken. Zijn er nog andere maatregelen of middelen die ingezet kunnen worden?

Zo ja, is het college bereid deze in te zetten?

Zo nee, op welke manier denkt u dan deze gevaarlijke situatie aan te pakken?


---- --