Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T


1 op de 5 Nederlanders geeft vakantiegeld binnen een maand uit Spaardoel stap dichterbij dankzij vakantiegeld

Amsterdam, 11 mei 2011 - 30 procent van de Nederlanders geeft het vakantiegeld al binnen drie maanden uit. Meer dan de helft zegt onvoldoende vakantiegeld te krijgen om de vakantie van te betalen en moet zich beroepen op spaargeld of geld van de lopende rekening. Verder komt naar voren dat 62 procent van de Nederlanders slechts een globaal beeld heeft van hoeveel vakantiegeld hij ontvangt. Dit blijkt uit onderzoek van de online financiële dienstverlener MoneYou onder 518 respondenten.

Bestemming vakantiegeld al vooraf ingevuld
70 procent van de Nederlanders weet al wat hij met het vakantiegeld gaat doen voordat hij het geld in handen heeft. Ruim een op de vijf zet het geld opzij voor sparen of beleggen. Frank Verkerk, algemeen directeur bij MoneYou: "Er zit een groot verschil tussen de bestemming van het vakantiegeld. Terwijl de een het geld direct uitgeeft, spaart de ander het geld voor een groter doel zoals de verbouwing of een langere vakantie. Nederlanders hebben de bestemming van het vakantiegeld vaak al vastliggen voordat het geld op de bankrekening staat."

Vakantiegeld spaarpotje voor grote uitgaven
Een op de vijf Nederlanders gebruikt het vakantiegeld om te sparen of te beleggen. De woning of een verbouwing zijn de belangrijkste spaardoelen, gevolgd door sparen voor de auto of vakantie. "Nederlanders gebruiken het vakantiegeld als extra potje voor grotere uitgaven. Met het bedrag kunnen ze een extra impuls geven aan hun spaargeld, waardoor die nieuwe badkamer weer een stapje dichterbij komt", aldus Verkerk.

Vakantiegeld gaat er snel doorheen
30 procent geeft zijn vakantiegeld binnen drie maanden uit, 19 procent zelfs binnen een maand. Slechts een klein deel weet dit voor langere tijd uit te stellen of geeft het helemaal niet uit. De vakantie (50 procent), sparen of beleggen (21 procent) en grote uitgaven (20 procent) zijn de meest populaire bestemmingen voor het vakantiegeld dit jaar. Ruim een op de vijf weet echter niet hoeveel vakantiegeld hij exact krijgt.

Top vijf bestemmingen vakantiegeld:

1. Vakantie (50 procent)

2. Sparen of beleggen (21 procent)

3. Grote uitgaven (20 procent)

4. Aflossing schuld (16 procent)

5. Houdt het achter de hand (16 procent)


- EINDE BERICHT -

Over MoneYou
MoneYou B.V. is een 100% dochteronderneming van ABN AMRO Bank N.V. gevestigd te Amsterdam. MoneYou B.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als aangesloten onderneming van ABN AMRO Bank N.V. op grond waarvan zij optreedt als aanbieder van kredietproducten en als bemiddelaar in consumptief krediet-, spaar- en verzekeringsproducten. MoneYou B.V. is daarnaast geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten als verbonden agent van ABN AMRO Bank N.V. op grond waarvan zij bepaalde beleggingsdiensten voor rekening van ABN AMRO Bank N.V. mag verlenen.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Bureau Consumentenonderzoek. De onderzoekspopulatie bestaat uit 518 respondenten.

Voor meer informatie (