Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 155 / MtW
Datum: 11 mei 2011

'Hoogte salaris Nuon-topman gaat te ver'

Op de vergadering van aandeelhouders van Nuon zal gedeputeerde Jannewietske de Vries haar afkeuring uitspreken over het verhoogde salaris van de topman van Nuon. Samen met andere grootaandeelhouders zal De Vries namens de provincie Fryslân een politiek signaal afgeven over de hoogte van het salaris.

De aandeelhoudersvergadering is op 13 mei. Daar zal gedeputeerde De Vries haar afkeuring kenbaar maken. Dat gebeurt door samen met andere aandeelhouders de verantwoordelijke leden van de Raad van Commissarissen (RvC) geen decharge te verlenen voor het gevoerde beleid.

Reden voor deze stap is dat de RvC, zonder dit aan de aandeelhouders voor te leggen, heeft afgeweken van het beloningsbeleid van Nuon Energy. De Vries vindt dat niet in de haak.

Nuon werd in 2009 verkocht aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. De provincie Fryslân bezat 12,6 procent van de aandelen van Nuon. Deze aandelen neemt Vattenfall stapje voor stapje in de loop van een paar jaar over.

'Je kunt zeggen dat wij niet meer over de salarissen gaan, omdat we onze aandelen hebben verkocht. Toch is deze verhoging niet volgens de spelregels van Nuon zelf gegaan', zegt De Vries. 'Je kunt ook zeggen dat de stijging van de salarissen van bestuurders een gevolg is van de liberalisering van de energiemarkt. Maar dit salaris gaat te ver.'


---- --