KORENMOLEN ‘DE HOOP’ VERHUIST NAAR NIEUWE LOCATIE


't ZAND (NH), 20110502 -- Op woensdag 11 mei tussen 10.00 en 14.00 uur wordt korenmolen ‘De Hoop’ – een achtkantige buitenkruier die dateert uit 1631 – verplaatst van de huidige plek aan het Molenpad in ’t Zand naar de nieuwe locatie aan de Parallelweg 33 in ’t Zand, naast BolleNoord. De verplaatsing is in handen van Oostwouder Tank Silobouw BV en Mammoet Lifting en Transport, die tevens als sponsors aan het project verbonden zijn.

De molenromp zal tussen negen en tien uur op wielen worden gezet. Daarna gaat de kraan naar de nieuwe locatie; de molen zal dan langzaam worden vervoerd via het Molenpad, een stukje Oude Rijksweg en over het viaduct naar de Parallelweg. Zonder tegenslag is de verwachting dat de molen om circa 13.00 uur op zijn nieuwe plek zal staan. Nadat Mammoet de locatie vrijgeeft, is er gelegenheid om de molen op zijn nieuwe fundering te bekijken. De verplaatsing zal een spectaculair gezicht zijn.

Beschermd monument

In 1913 kocht Arie Zeeman uit ’t Zand een korenmolen uit de Zaanstreek om er graan voor de boeren, bakkers en de plaatselijke bevolking mee te kunnen malen. Hij doopte de molen ‘De Hoop’. Inmiddels is het alweer jaren geleden dat deze voor zijn oorspronkelijke doel werd gebruikt. Zo maakten de wieken plaats voor diesel- en elektromotoren en werd de molen uiteindelijk alleen nog maar gebruikt voor de opslag van granen en veevoeder.

Sinds de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten de molen echter aanwees als beschermd en herstelbaar rijksmonument, gloort er weer hoop voor ‘De Hoop’. Op de nieuwe locatie aan de Parallelweg zal de molen worden herbouwd en een nieuwe recreatieve, educatieve en cultuurhistorische functie krijgen. Bovendien wordt de molen weer bedrijfsvaardig gemaakt. Dit jaar staat in het teken van de restauratie van de molen en de bouw van een motorboet. Later wordt er een bezoekerscentrum annex museum gerealiseerd; voorlopig zal de motorboet deze functie vervullen. ‘De Hoop’ wacht dus een glorieuze toekomst!

Open dag

Voorafgaand aan de verplaatsing is er op zaterdag 7 mei van 10.00 tot 16.00 uur voor de laatste keer gelegenheid om de molen in zijn oude staat en op zijn oude (vertrouwde) plek te bezichtigen. Tijdens de open dag kunnen bezoekers ook een uit 1930 - nog werkende - eencilinder Ruston Hornsby dieselmotor zien en een verzameling gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd.





Ingezonden persbericht