foodwatch: Slechts één vingerkootje asperge(poeder) in Honig-soepje


AMSTERDAM, 20110511 -- Honig stopt niet meer dan een vingerkootje asperge in een pan van 1,5 liter Limburgse Asperge-crèmesoep. Toch mag het bedrijf zijn pakje poeder 'aspergesoep' noemen. De aspergesmaak komt vooral van kunstmatig aspergearoma en diverse smaakversterkers. De soep lag vorig jaar onder de naam Franse Asperge-crèmesoep in de schappen, maar is zonder wijziging in de receptuur omgedoopt tot Limburgse Asperge-crèmesoep; Honig speelt daarmee in op trends om lokaal te eten.

Honig geeft toe dat zijn Limburgse Asperge-crèmesoep niet meer is dan een 'basissoep'. Onder de noemer 'variatietip' wordt aangegeven welke ingrediënten de soep nodig heeft om in de buurt te komen van de authentieke receptuur. Honig stopt slechts een klein beetje aspergepoeder, een kunstmatig aspergearoma en veel smaakversterkers in het soeppakje. 'Belachelijk natuurlijk', oordeelt Bart van Opzeeland. 'Je kunt beter direct zelf een aspergesoep maken, daar heb je de pakjes van Honig niet voor nodig.'

Volgens een berekening van foodwatch komt 0,5% asperge overeen met 7,5 gram asperge in 1,5 liter soep. Dit is gelijk aan zo'n 3 centimeter, oftewel een vingerkootje asperge en dan ook nog eens in poedervorm. Een authentiek recept vraagt om zo'n 500 gram (verse) asperges voor een pan soep.

Volgens de wet mag een product naar elk ingrediënt vernoemd worden, ook al zit er maar een minieme hoeveelheid van in. 'Honig beroept zich op de Warenwet en zegt dat het aan de eisen voldoet. Maar Honig heeft zijn eigen verantwoordelijkheid als voedselproducent', vindt foodwatch-directeur Bart van Opzeeland. 'Het bedrijf mag zich niet verschuilen achter onvolkomenheden in de wetgeving.'

De 'krachtige smaak' waarmee Honig het product promoot komt vooral van smaakversterkers en asperge-aroma. Een van de smaakversterkers (E635) is afkomstig van vlees of vis, en dus niet geschikt voor vegetariërs. De soep is ook niet halal of kosjer bleek tijdens het onderzoek. Honig verzuimt dit echter te vermelden op de verpakking. Smaakversterkers worden vooral toegevoegd om kwalitatieve uitholling van producten te maskeren. 'Een echte aspergesoep zou van zichzelf al genoeg smaak hebben,' zegt Van Opzeeland. 'Een kijkje in de keuken van Honig leert consumenten dat dit product zijn naam eigenlijk niet waard is.'

foodwatch ontdekte ook dat de huidige Limburgse Asperge-crèmesoep tot voor kort Franse Asperge-crèmesoep heette. De ingrediënten blijken exact dezelfde. Maar de trend is lokaal geproduceerd voedsel en dus gaf Honig zijn soepje een andere naam. De Franse variant is van de markt gehaald. Op de vraag van foodwatch of de (minieme hoeveelheid) asperges in de Limburgse Asperge-crèmesoep echt uit Limburg komen, antwoordt Honig ontwijkend: 'De verwijzing naar Limburg is gebaseerd op de receptuur.' Zeer waarschijnlijk is het aspergepoeder dus níet gemaakt van asperges uit de Limburgse grond.

Wie gezond en eerlijk eten belangrijk vindt, kan via www.foodwatch.nl een e-mail sturen naar Honig en het bedrijf vragen om consumenten helder en eerlijk voor te lichten over zijn Limburgse Asperge-crèmesoep. Ook op de verpakking.