Ingezonden persbericht


Honderden studenten Hanzehogeschool Groningen eten Fairtrade Ontbijt

Groningen, 11 mei 2011

Op woensdagochtend 11 mei namen meer dan driehonderd studenten, medewerkers en andere geĂŻnteresseerden op de Hanzehogeschool Groningen deel aan een Fairtrade Ontbijt. De onderwijsinstelling organiseerde de actie om te vieren dat zij de eerste Fairtrade Hogeschool van Nederland zijn geworden. De Hanzehogeschool Groningen verdiende deze titel, omdat zij zich buitengewoon inzet voor de bevordering van eerlijke handel.

Eerder werd de gemeente Groningen, samen met Goes, de eerste Fairtrade Gemeente van Nederland. De Hanzehogeschool laat zien dat Groningen nog steeds voorop loopt in de promotie van eerlijke handel. Onder andere door het uitdelen van gratis fairtrade ijs, het aanbieden van een groot assortiment fairtrade producten in de kantine en het organiseren van een Fairtrade Ontbijt stimuleert de Hanzehogeschool het gebruik van fairtrade producten bij hun studenten en medewerkers. De Fairtrade Gemeente campagne beloonde deze inzet door de Hanzehogeschool uit te roepen tot de eerste Fairtrade Hogeschool van Nederland.

Meer dan driehonderd personen kochten een kaartje voorhet Fairtrade Ontbijt op de Hanzehogeschool. Zij konden diverse fairtradeproducten proeven. Van koffie en vruchtensappen tot aan jam en hagelslag. Bij aanvang van het ontbijt nam Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool de titel van de eerste Fairtrade Hogeschool in ontvangst van Liesbeth Gort, jurylid van de Fairtrade Gemeente campagne. Henk Pijlman: "Fairtrade is geen eenmalige actie op de Hanzehogeschool Groningen. Het is de start van een voortdurend proces naar meer eerlijke handel."

Over Fairtrade Hogescholen

Iedere hogeschool en universiteit in Nederland kan een fairtrade titel verdienen. Onderwijsinstellingen die structureel fairtrade producten gebruiken, hierover actief communiceren en acties organiseren om fairtrade onder de aandacht te brengen, komen in aanmerking voor deze titel. De Hanzehogeschool Groningen is de eerste Fairtrade Hogeschool van Nederland. Vier andere hogescholen en universiteiten zijn hard op weg om deze eervolle titel ook te behalen.

De campagne Fairtrade Hogescholen en Universiteiten is onderdeel van de Fairtrade Gemeente campagne. Deze campagnes zijn een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelingsorganisatie ICCO en worden mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Postcode Loterij en ICCO. Met de campagnes willen de initatiefnemers het gebruik van en het bewustzijn over fairtrade producten vergroten.





Ingezonden persbericht