Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk persbericht van woningbouwcorporaties Kennemer Wonen, Woonwaard, Ymere en gemeente Alkmaar.

Alkmaar, 11 mei 2011

Gemak voor verhuizende huurders Alkmaar

Deze week verhuist mevrouw Messchaert van Zaandam naar Alkmaar. Ze is de trotse huurder van een nieuwe woning. Tot voor kort had ze een uitstapje naar het stadskantoor moeten maken om zich in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Sinds 1 mei is dit niet meer nodig door samenwerking tussen de corporaties en de gemeente Alkmaar.

De woningbouwcorporaties krijgen beperkt toegang tot de gemeentelijke basisadministratie. Deze samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties heeft praktische voordelen. Door de uitwisseling van gegevens is het voor nieuwe huurders niet meer nodig om zich persoonlijk in te schrijven bij de gemeente. Dit scheelt tijd en geld. "Super makkelijk" vindt mevrouw Messchaert, "het lijkt me alleen maar handig als dit de zaken makkelijker en sneller maakt." Het is vanaf nu ook niet meer nodig om verhuizingen naar een huurwoning binnen Alkmaar door te geven. De corporaties kunnen deze informatie direct uitwisselen met de gemeente. "Bijkomend voordeel is dat het meteen een check is om iedereen die ook mee verhuist direct in te schrijven in de gemeente." aldus Bart Schouten, teamleider Huur bij Woonwaard.

Completer bestand
De samenwerking tussen de woningcorporaties Kennemer Wonen, Woonwaard en Ymere en de gemeente Alkmaar is vastgelegd in een convenant. Door beperkte toegang tot de gemeentelijke basisadministratie (GBA), ontstaat er een completer en correcter gegevensbestand. Hierdoor kan er eerder worden opgetreden tegen het onrechtmatige gebruik van een woning, zoals bijvoorbeeld onderhuur. Beëindiging van een huurcontract na onderhuur komt de doorstroming op de huurmarkt en de leefbaarheid in de wijken ten goede.

Bewaking privacy

In het convenant zijn scherpe regels gesteld die de privacy van de ingeschrevenen beschermt. Zo kunnen de woningcorporaties alleen door middel van een beveiligde internetverbinding de relevante gegevens raadplegen. Ook gelden de geheimhoudingsvoorschriften in wet- en regelgeving (waaronder de Wet bescherming persoonsgegevens) voor iedereen die met de gegevens werkt. Om dit te waarborgen hebben alle medewerkers die met dit nieuwe systeem werken in maart een eed/belofte afgelegd.

Foto: Mevr. Messchaert welkom in Alkmaar zonder inschrijving bij loket gemeente.