Welzijn en geestelijke gezondheid: Algemene vergadering van de Hoge Gezondheidsraad (HGR)

11/05/2011 14:13

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Naar aanleiding van zijn jaarlijkse algemene vergadering heeft de HGR zijn activiteiten van het afgelopen jaar voorgesteld. Voor het tweede jaar op rij kwamen de genodigden ook bijeen in reflectiegroepen. Dit keer werd de nadruk gelegd op de interactie tussen welzijn en de verschillende activiteitsdomeinen van de Raad. Daarbij werd o.a. nagedacht over de vrees voor straling, eetstoornissen, het overdreven streven naar het schoonheidsideaal, angst voor vaccins, enz.

Eén van de activiteitendomeinen die tijdens deze jaarvergadering een centrale rol speelde, was ongetwijfeld geestelijke gezondheid. Dit domein, dat onder leiding staat van professor Isidore Pelc, bracht onlangs een advies uit over gedragsstoornissen bij kinderen en jongeren, waarin wordt nagegaan wat de oorzaken zijn van deze stoornissen en hoe deze vermeden of behandeld kunnen worden. Dit advies werd ook onder de vorm van een brochure uitgebracht en de Raad greep de gelegenheid aan om deze bekend te maken aan de politieke wereld. We waren dan ook zeer verheugd dat we onder de genodigden verscheidende leden van de Kamer en Senaat mochten verwelkomen.

Zoals elk jaar nodigde de HGR ook een bekend spreker uit. Dit jaar was dat Professor Pierre Bustany. Deze neurobioloog en -farmacoloog aan het universitair ziekenhuis (CHU) van Caen in Frankrijk gaf ons een uitgebreide en hoogst interessante uiteenzetting over neurologische beeldvorming en innerlijk welzijn. Hij legde ons uit hoe bepaalde gedachten een invloed uitoefenen op ons lichaam en welzijn en hoe we, naast een louter medicamenteuze behandeling, ons innerlijk welzijn kunnen versterken door een verandering van onze gedachtegang. Zo toonde hij ons bijvoorbeeld wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we aan langdurige en ongecontroleerde stress blootgesteld worden en hoe we door de training in bepaalde denkmechanismen de negatieve spiraal kunnen doorbreken.

Tot slot had de HGR nog een primeur in petto. Vanaf 2012 zal de Raad elk jaar 2 prijzen toekennen (één prijs van 5000 euro en één prijs van 2500 euro) aan wetenschappers die in de loop van de 3 jaar die voorafgaan aan het jaar van de prijsuitreiking hun doctoraatsthesis verdedigd hebben aan een Belgische universiteit. Het onderwerp moet wel verband houden met één van de activiteitsdomeinen van de HGR. De prijs wordt toegekend door het College van de HGR, op voorstel van een jury bestaande uit experten van de Raad. Aangezien er heel wat universiteitsprofessoren op dit evenement aanwezig waren, was dit dus de ideale gelegenheid om de prijs voor het eerst aan te kondigen.

De documenten die tijdens deze conferentie werden gebruikt kunnen on line geraadpleegd worden via de volgende link: http://www.health.belgium.be/eportal/Aboutus/relatedinstitutions/SuperiorHealthCouncil/events/annualmeeting2011/Press/index.htm