Ingezonden persbericht




Grensland beleven: volg het spoor van de marskramers

Hij is 26 kilometer lang, het nieuwe stuk van de Handelsweg tussen het Duitse Bad Bentheim, Losser en Oldenzaal dat vandaag officieel is geopend. Een wandel- en fietsroute met een thema. En daarmee een echte aanrader voor de nieuwsgierige en leergierige wandelaar en fietser, die graag wat ziet van de wereld. Het is een aaneenschakeling van leerzame, fascinerende belevenissen die worden beschreven in de nieuwe folder 'Grensland beleven. De handelsweg daagt je uit'.

Een museumroute

De 'Töddenweg' en het 'Marskramerpad' zoals respectievelijk het Duitse en het Nederlandse deel van de Handelsweg van Osnabrück naar Deventer heten zijn meer dan alleen maar mooi. Het wil de bezoeker verwennen met nieuwe indrukken. Het voorrecht om eens rond te lopen in een schilderij van Ruysdael of Jeroen Bosch. De ontdekking dat de grens tussen arm en rijk in Europa vijfhonderd jaar geleden heel anders liep dan nu. En andere interessante 'doorkijkjes' naar het verleden.

Dankzij de Grensland Express

De opening in 2011 van deze nieuwe lightrailverbinding tussen de historische douanestations Bentheim en Oldenzaal vormde de directe aanleiding om de populaire wandelroute de Handelsweg uit te breiden met een fietsroute langs de mooiste bezienswaardigheden. En als de tegenwind op de heen- of terugreis wat te sterk is: neem gewoon de trein. Deze vervoert namelijk ook fietsen.

Het ontstaan van de weg

Westfaalse boeren kenden bittere armoede in de 16e en 17e eeuw. In Nederland was de Gouden Eeuw in volle gang. Als reizende marskramers met koopwaar trokken de armste boeren naar het rijkere westen. Tödden werden ze genoemd, of 'Kiepenkerle' naar de Kiep of mand op hun rug.

Boeiend veldwerk in cultuurhistorie en geografie

Een spannend college Europese geschiedenis - hoe boeiend ook - het kan allemaal toch maar moeilijk tippen aan 'met eigen ogen zien en beleven'. Oldenzaal, vestingstadje uit het jaar 1000. Het eeuwenoude pad waarover de allereerste arbeidsmigranten de grens overstaken; grasmaaiers en boerenknechten die als 'gastarbeiders' elke zomer in Nederland het zware werk op het land verrichten. Monumenten van de Twentse industriële revolutie, afgewisseld met bijzondere natuurmonumenten.

De paden meanderen door het mooiste deel van Nationaal Landschap Noordoost Twente, langs de fraai aangelegde siertuinen en landgoederen van textielfabrikanten. Via het unieke, groene rivierlandschap van de Dinkel verder naar het oosten. Daar ligt een geografische gril van Bentheimer zandsteen, 125 miljoen jaar geleden gevormd in het vlakke land: de stuwwal met de Nederlandse top de Tankerberg en het hooggelegen fort Burg Bentheim in Duitsland.

Langs de route zijn drie plaatsen ingericht die naast een mooie plek om een pauze in te lassen ook animeren om de omgeving te verkennen. Jong en oud worden hier geïnspireerd om te ontdekken, te bewegen en te genieten. worden drie plaatsen langs de route

//www.duitsland-reisgids.nl/espresso/wandelvakantie.htmleric naast een

Voor meer informatie of het bestellen van de informatieve nieuwe folder:

www.grensbelevenis.nl

Achtergrondinformatie

Het project 'Grensbelevenis' wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.



Ingezonden persbericht