Gemeente Utrecht

Monumentale perronkap van Utrecht CS gaat naar Leidsche Rijn Centrum

De gemeente Utrecht heeft voor het laatste deel van de monumentale perronkap van Utrecht CS een nieuwe plek gevonden: het toekomstige Leidsche Rijn Centrum. Daar gaat de perronkap deel uitmaken van het Cultuurplein op het dak van de A2. Het krijgt een nieuwe functie, bijvoorbeeld als markthal of als locatie voor openlucht muziek- en theatervoorstellingen. Zo komt, net als de Jeremiebrug, opnieuw Utrechts bouwhistorisch erfgoed tot zijn recht in het nieuwe stadsdeel. Andere delen van de perronkap hadden al eerder een nieuwe bestemming gevonden in het Utrechtse Spoorwegmuseum en het Stoommuseum in Goes.

De zuidelijke perronkap van spoor 7 en 8 op Utrecht Centraal Station meet circa 110 x 9 meter. De demontage is in de eerste helft van mei 2011 afgerond. Na het noodzakelijke conserveringswerk wordt de constructie weer opgebouwd in Leidsche Rijn Centrum. Door de onderdelen niet achter elkaar, maar naast elkaar op te bouwen, wordt een overkapping van circa 30 x 35 meter gerealiseerd.

Het Cultuurplein in Leidsche Rijn Centrum gaat grenzen aan het kernwinkelgebied, de Schouwburg XL, een bioscoopcomplex en andere gebouwen voor vrijetijdsbesteding.