Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 11 mei 2011

Groen licht voor reconstructie Hertekop

De aansluiting van de provinciale weg N226 op de A28 ('Hertekop') bij Amersfoort wordt opnieuw ingericht. De provincie heeft een nieuw ontwerp gemaakt dat zorgt voor een betere verkeersdoorstroming. Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft op 10 mei 2011 het definitieve ontwerp vastgesteld. Naar verwachting start de provincie in de tweede helft van 2012 met de uitvoering.

De inrichting van het kruispunt N226 - A28 en de verbetering van de verkeersdoorstroming op dit punt zijn van belang voor de toekomstige Kersenbaan. De Kersenbaan is de nog aan te leggen verbinding tussen het centrum van Amersfoort en de A28.

Studie
De provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Leusden werken aan de bereikbaarheid in de provincie. Het plan voor de reconstructie is voortgekomen uit de studie 'Rondje Amersfoort', waarin onderzocht is welke maatregelen nodig zijn om de doorstroming van het verkeer aan de zuidkant van Amersfoort te verbeteren.

Nieuw bestemmingsplan
Met de vaststelling van het definitieve ontwerp kan nu gestart worden met het opstellen van een nieuw bestemmingplan. De gemeenten Amersfoort en Leusden moeten een nieuw bestemmingsplan maken om de reconstructie van het kruispunt mogelijk te maken. Het nieuwe, door de gemeente Amersfoort op te stellen bestemmingsplan wordt naar verwachting eind 2011 ter inzage gelegd.

Wat gaat er gebeuren?
De reconstructie van het kruispunt betreft:

* het verplaatsen en verlengen van rijstroken
* het aanleggen van extra rijstroken

* het vervangen van de verkeerslichten door een duurzaam veilige variant die zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid ten goede komt
* De aanleg van een fietstunnel onder het kruispunt waardoor de drukke fietsroute tussen de Lockhorsterweg en de Dodeweg een stuk veiliger wordt.

Een fietstunnel in de Leusderweg (N227) en een extra rijstrook ter hoogte van het kruispunt Dodeweg-west/Laan 1914 zijn in 2009 al gerealiseerd.

Planning uitvoering
De reconstructie kan pas worden uitgevoerd nadat de A28 bij Amersfoort in het kader van de Spoedwet is verbreed. Gelijk met deze verbreding wordt ook het viaduct over de N226 (afslag 6) vervangen. Volgens de planning van Rijkswaterstaat zijn deze werkzaamheden halverwege 2012 afgerond. Vanaf dat moment kan de provincie Utrecht aan de slag gaan met de reconstructie van het kruispunt, onder de voorwaarde dat de bestemmingsplanprocedure en de grondaankopen zijn afgerond. De verwachting is dat de werkzaamheden vier maanden in beslag gaan nemen.

Rondje Amersfoort
De studie 'Rondje Amersfoort' dateert uit 2006. In deze studie heeft de provincie samen met Rijkswaterstaat en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Woudenberg en Soest gekeken welke maatregelen nodig zijn om de verkeersafwikkeling en de doorstroming te verbeteren op de wegen aan de zuidkant van Amersfoort. De reconstructie van het kruispunt N226 Hertekop is aanvullend op de verbreding van de A28 die Rijkswaterstaat momenteel uitvoert (Spoedwet). Deze verbreding is pas echt effectief als ook de doorstroming op de aansluitingen van de A28 met het onderliggende wegennet wordt verbeterd.

Noot voor de redactie,