Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 mei 2011

Werkzaamheden Friesebrug bijna gereed

Nog tot en met vrijdag 13 mei worden er werkzaamheden uitgevoerd aan het oude deel van de Friesebrug, waardoor de brug tweemaal per dag langzaam open en dicht gaat. De gemeente doet er nu alles aan om de brug op donderdag 12 mei tijdens koopavond in de binnenstad weer automatisch te laten draaien, zodat het verkeer zo kort mogelijk last van heeft van een openstaande brug.

De werkzaamheden aan de Friesebrug bestaan onder andere uit het vernieuwen van het bewegingwerk. Tweemaal per dag, om 9.15 en om 19.00 uur, gaat de brug langzaam open en dicht. Dat komt omdat de brug dan 'met de hand' moet worden gedraaid. De totale draaitijd is dan 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid schepen. Vooral tijdens koopavond bleek dit hinderlijk.

De gemeente zet er nu op in, dat de brug donderdagavond al automatisch kan draaien als er een schip door wil. Mocht het echt niet mogelijk blijken dan moet donderdagavond nog een keer 'met de hand' worden gedraaid.

De werkzaamheden zijn verder overeenkomstig de planning uitgevoerd. Op vrijdagavond 13 mei wordt de brug overgedragen aan de afstandbediening en is de verkeershinder door extra lange brugopeningstijden verleden tijd.