Waterschap Reest en Wieden


jeugdwaterschapsbestuurder reiken Bosatlas van Nederland Waterland uit op RSG Tromp Meesters in Steenwijk

Dijkgraaf en jeugdwaterschapsbestuurder reiken Bosatlas van Nederland Waterland uit op RSG Tromp Meesters in Steenwijk

Woensdagmorgen 11 mei reikten dijkgraaf Marga Kool en de 14-jarige jeugdwaterschapsbestuurder Aranka van Dalen officieel de Bosatlas van Nederland Waterland uit op het RSG Tromp Meesters in Steenwijk. De dijkgraaf en jeugdbestuurder van het waterschap Reest en Wieden overhandigden deze speciale onderwijseditie van de Bosatlas aan de sectievoorzitter aardrijkskunde, de heer A.C. Postma.
Alle middelbare scholen in het gebied van Reest en Wieden krijgen tien gratis exemplaren om te gebruiken in de lessen.

Jeugd en water, water en jeugd. Dit lijkt in ons laag gelegen land een vanzelfsprekende combinatie, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo. Watereducatie kan niet zonder onderwijs en onderwijs niet zonder watereducatie.

Meer water in de lessen

Marga Kool vertelde de leerlingen van havo-4 tijdens hun aardrijkskundeles over het werk van de waterschappen. "Een heleboel mensen realiseren zich niet dat wij in dit gebied te maken met een hoogteverschil van 19 meter. Ons waterschap neemt maatregelen om het waterbeheer zo goed mogelijk te managen, zodat het water niet te snel van de hoger naar de lager gelegen gebieden stroomt", aldus de dijkgraaf.
"Wij vinden het belangrijk dat middelbare scholieren tijdens bijvoorbeeld hun aardrijkskundeles leren hoe belangrijk water voor ons land is. Een uitstekend hulpmiddel daarbij is deze Bosatlas Nederland Waterland."
"Bovendien hebben we in de toekomst grote behoefte aan gemotiveerde en deskundige professionals in de watersector. Het is ons nu al duidelijk dat we in hier de toekomst mensen tekort gaan komen. Daarom hopen wij ook dat jullie tijdens jullie studie- en loopbaankeuze ook nog eens aan de waterschappen willen denken, aldus Marga Kool."

YouTube wedstrijd: maak het beste waterfilmpje!

Jeugdwaterschapsbestuurder Aranka van Dalen zit zelf op het RSG Tromp Meesters. "Ik hoop dat de atlas goed gebruikt wordt! Je ziet dat mijn leeftijdsgenoten vaak weinig weten over waterbeheer. Dat is raar, want zonder waterbeheer zou je in grote delen van Nederland niet eens kunnen wonen", aldus Aranka.
"Het jeugdwaterschapsbestuur wil heel graag meer jongeren betrekken bij het waterbeheer. Daarom hebben wij een wedstrijd bedacht: wie het leukste YouTube filmpje maakt over waterbeheer, mag met zijn hele klas op schoolreisje naar een Nederlands pretpark naar keuze! Wij hopen dat heel veel leerlingen een filmpje maken. Wij zetten alle filmpjes op onze website http://www.jeugdwaterschap.nl/ en kiezen aan het einde van het jaar een winnaar." Meer informatie over de YouTube wedstrijd vind je ook op deze website. Het dagje uit is inclusief vervoer en wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen en het Jeugdwaterschapsbestuur.
Stuur een waterfilmpje in en maak kans op een leuk dagje uit met je klas!

Deze actie is mogelijk gemaakt door samenwerking Nederlandse overheden

De Bosatlas van Nederland Waterland is een atlas waarin de veelzijdige relatie van Nederland met water centraal staat. Het bevat honderden kaarten en prachtige luchtfoto's. Meer dan veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven werkten mee aan dit overzichtswerk. Prins Willem-Alexander schreef het voorwoord. Gelet op het belang van deze atlas voor het onderwijs ontvangen alle middelbare scholen in Nederland een set van deze Bosatlas. Dit is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder andere de Nederlandse waterschappen en het rijk.