Waterschap Reest en Wieden


opdracht van het waterschap

Havo/vwo leerlingen krijgen een opdracht van het waterschap

Woensdagmiddag 11 mei reikte dijkgraaf Marga Kool van het waterschap Reest en Wieden de Bosatlas van Nederland Waterland uit aan de scholieren van het Roelof van Echten College in Hoogeveen.
Daar gingen leerlingen van havo/vwo-2 vervolgens gelijk van start met een technasiumopdracht voor het waterschap, waarbij zij de waterhuishouding in hun eigen woonomgeving moeten onderzoeken: rond het beekje Oude Diep. Hierbij komt de Bosatlas van Nederland Waterland goed van pas. Alle middelbare scholen in het gebied van Reest en Wieden krijgen tien gratis exemplaren om te gebruiken in de lessen.

Jeugd en water, water en jeugd. Dit lijkt in ons laag gelegen land een vanzelfsprekende combinatie, maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo. Watereducatie kan niet zonder onderwijs en onderwijs niet zonder watereducatie.

Meer water in de lessen

Marga Kool vertelde de leerlingen van het Roelof van Echten College over het werk van de waterschappen. "Een heleboel mensen realiseren zich niet dat wij in dit gebied te maken met een hoogteverschil van 19 meter. Ons waterschap neemt maatregelen om het waterbeheer zo goed mogelijk te managen, zodat het water niet te snel van de hoger naar de lager gelegen gebieden stroomt", aldus de dijkgraaf. "Wij vinden het belangrijk dat middelbare scholieren tijdens bijvoorbeeld hun aardrijkskundeles leren hoe belangrijk water voor ons land is. Een uitstekend hulpmiddel daarbij is deze Bosatlas Nederland Waterland."
"Bovendien hebben we in de toekomst grote behoefte aan gemotiveerde en deskundige professionals in de watersector. Het is ons nu al duidelijk dat we in hier de toekomst mensen tekort gaan komen. Daarom hopen wij ook dat jullie tijdens jullie studie- en loopbaankeuze ook nog eens aan de waterschappen willen denken, aldus Marga Kool."

Deze actie is mogelijk gemaakt door samenwerking Nederlandse overheden

De Bosatlas van Nederland Waterland is een atlas waarin de veelzijdige relatie van Nederland met water centraal staat. Het bevat honderden kaarten en prachtige luchtfoto's. Meer dan veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven werkten mee aan dit overzichtswerk. Prins Willem-Alexander schreef het voorwoord. Gelet op het belang van deze atlas voor het onderwijs ontvangen alle middelbare scholen in Nederland een set van deze Bosatlas. Dit is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder andere de Nederlandse waterschappen en het rijk.

Technasiumopdracht: onderzoek de waterhuishouding in en rond het Oude Diep

De technasiumleerlingen kregen van het waterschap Reest en Wieden de opdracht te onderzoeken welk effect het meanderen (kronkelen) van de beekverloop heeft op de kwaliteit van flora en fauna in en rond het Oude Diep. Hiervoor kruipen zij zogezegd acht weken in de huid van een ecoloog die werkzaam is bij het waterschap. Begin juli presenteren de leerlingen de resultaten van hun onderzoek aan experts van Reest en Wieden in het waterschapshuis in Meppel.

YouTube wedstrijd: maak het beste waterfilmpje!

Het nationale jeugdwaterschapsbestuur, ingesteld door de Nederlandse waterschappen, wil heel graag meer jongeren betrekken bij het waterbeheer. Daarom hebben zij een wedstrijd bedacht: wie het leukste YouTube filmpje maakt over waterbeheer, mag met zijn hele klas op schoolreisje naar een Nederlands pretpark naar keuze! Het jeugdwaterschap hoopt dat heel veel leerlingen een filmpje maken. Alle filmpjes worden geplaatst op de website http://www.jeugdwaterschap.nl/ en aan het einde van het jaar wordt er een winnaar gekozen. Meer informatie over de YouTube wedstrijd vind je ook op deze website. Het dagje uit is inclusief vervoer en wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen en het Jeugdwaterschapsbestuur. Stuur een waterfilmpje in en maak kans op een leuk dagje uit met je klas!