Politie Brabant Zuid-Oost

Politie doorzoekt woningen en arresteert man in henneponderzoek

Helmond West, 11-05-2011 o Woensdagmorgen rond 11.00 uur is een inval gedaan in twee woningen aan het Fon Groffenplein en in een woning aan de Meerkoetstraat. De invallen maakten onderdeel uit van een onderzoek vanuit de Taskforce georganiseerde criminaliteit Brabant. Het onderzoek wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland (BRZN) en richt zich op de georganiseerde hennepteelt. In de woning aan de Meerkoetstraat werd een 42-jarige verdachte aangehouden.

Onderzoek

De actie van woensdagmorgen was het resultaat van een al langer lopend onderzoek van de KMar en de BRZN. Dat onderzoek richt zich op een organisatie die zich in de provincie Brabant zou bezig houden met de georganiseerde hennepteelt en handel in hennep. De resultaten van dit onderzoek vormden de directe aanleiding voor de invallen.

Actie

Tijdens de actie werden uiteindelijk vier woningen doorzocht. Drie aan het Fon Groffenplein en één aan de Meerkoetstraat. De doorzoekingen waren er op gericht om bewijsmateriaal te vinden. Op het Fon Groffenplein werd in eerste instantie binnen gegaan in twee woningen, maar door het verloop van de doorzoekingen werd besloten om de actie naar nog een naastgelegen woning uit te breiden. Bij die laatste woning werden enkele zakken met gedroogde henneptoppen aangetroffen (exacte gewicht nog onbekend). Er zijn tijdens de actie in alle woningen diverse papieren documenten en andere (digitale) gegevensdragers in beslag genomen. Deze zullen de komende tijd nader worden onderzocht. Ook werden vijf auto's, twee scooters, een quad en televisieapparatuur in beslag genomen.

Aanhoudingen

In de woning aan de Meerkoetstraat werd de 42-jarige bewoner aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de georganiseerde hennepteelt. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Bij de woning waar de gedroogde henneptoppen werden aangetroffen is de 56-jarige bewoner aangehouden. Hij moest mee naar het bureau voor verder onderzoek.

Taskforce

In de Taskforce bestrijding georganiseerde criminaliteit werken het ministerie van Veiligheid en Justitie, de burgemeesters van de vijf grotere steden in Brabant, het openbaar ministerie, de nationale recherche, de Belastingdienst, de Koninklijke marechaussee en de drie Brabantse politiekorpsen nauw samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen.