Terreurverdachte Samir S. in EenVandaag: "Ik verwacht vrijspraak en excuses"

Samir S., een van de drie Amsterdammers die in november 2010 werden opgepakt op verdenking van terrorisme, is op borgtocht vrij. Vanavond doet hij voor het eerst zijn verhaal in actualiteitenprogramma EenVandaag. Samir S. wordt ervan verdacht lid te zijn van een internationaal terreurnetwerk dat hem zou hebben geronseld als jihadstrijder. Een groot Belgisch onderzoek leverde een aantal Belgische en Nederlandse verdachten op. Samir S. in EenVandaag: "Ik ken niemand van die Belgische verdachten. Ik heb dat soort ideeën niet. Dus er was geen aanleiding om mij op te pakken. Er is maar één uitspraak mogelijk en dat is vrijspraak en ik hoop dat ze dan ook hun excuses willen aanbieden."

Geen bewijs
De afgelopen maanden zat Samir S. vast in België. In afwachting van zijn proces is hij nu weer in Amsterdam, waar hij tot kort voor zijn arrestatie jongerenwerker was. Al eerder schreef Samir S. een brief aan EenVandaag vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught waarin hij zei van niets te weten. Samir S. is boos op de Belgische justitie en op de Nederlandse rechter, die zijn overleveringsverzoek aan België goedkeurde: "Ik heb nu vijf en een halve maand vastgezeten. En er is nooit enig bewijs geleverd voor die belachelijke beschuldiging. Onze advocaten hebben gevraagd naar enig bewijs, onderbouw de beschuldiging. En al die tijd is de Belgische justitie niet in staat gebleken dat te doen."

Reis naar Turkije
Een van de aanknopingspunten van de Belgische justitie was een reis naar het niet-toeristische Oost-Turkije. Samir S. reisde samen met de twee andere Amsterdamse verdachten, Redouan A. en Soufian B. door Turkije. Redouan was degene die contacten had met een aantal van de Belgische verdachten. Bij de aanhouding van Redouan werd een vuurwapen aangetroffen. Samir over de verdenkingen tegen Redouan A: "Dat er misschien enige aanleiding was om Redouan te tappen of te onderzoeken, dat begrijp ik. Want hij kende twee verdachten van de Belgische zaak. Die liepen in de picture van België. Dus ja, dan kijk je hoe zit het. Maar ik kan mij niet voorstellen dat Redouan al die tijd hier in de buurt een normale jongen is en zich van de een op de andere dag ontpopt als strijder."

Meldplicht
Samir S. blijft voor de Belgische justitie nog steeds verdachte in het terreuronderzoek. Wanneer hij zich voor de Belgische rechter moet verantwoorden is nog niet bekend. Tot die tijd moet hij zich eenmaal in de twee weken melden bij Justitie in Antwerpen.

Uitzending Eenvandaag woensdag 11 mei 2011 om 18.15 uur op Nederland 1
Noot voor redacties
Voor meer info (