Groen!

Groen! dankt Vera Dua voor jarenlange inzet en enthousiasme

door redactie groen.be (Groen!) op 11 mei 2011 in "Algemeen"

Vera Dua heeft beslist om ontslag te nemen uit de gemeenteraad in Gent om zo meer ruimte te hebben voor nieuwe uitdagingen. Zij is momenteel actief op diverse terreinen van duurzame ontwikkeling en transitie en is onlangs ook benoemd als academisch consulent bij het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent. De combinatie met een lokaal mandaat wordt daardoor moeilijk.

Vera Dua begon haar politieke carrière in 1989 in de Gentse gemeenteraad nadat ze bij de verkiezingen van 1988 de lijst had getrokken. Het betekende de doorbraak van Agalev dat toen van één naar drie zetels steeg. Amper twee en een half jaar later - eind 1991 - werd ze in de Kamer verkozen en verliet ze de gemeenteraad. In 1995 maakte ze de overstap naar het Vlaamse parlement. Na de verkiezingsoverwinning van 1999 werd ze minister van leefmilieu en landbouw in de paarsgroene Vlaamse regering. Na de federale verkiezingsnederlaag in mei 2003 nam Vera Dua ontgoocheld ontslag als minister.

Maar in november van datzelfde jaar stond ze er echter terug, als voorzitter van de tot Groen! omgevormde partij. Ze leidde de verkiezingscampagne in 2004 met als inzet de overleving van de groene partij in Vlaanderen. En met succes want Groen! behaalde 6 zetels in het Vlaamse parlement. In 2007 slaagde ze erin Groen! opnieuw de intrede in het federale parlement te laten maken. De cirkel was rond toen ze in 2006 de gemeenteraadslijst in Gent aanvoerde. Dat leidde tot de beste score ooit met 12,1% van de stemmen en zes zetels in de gemeenteraad. Vanuit de oppositie bleef ze belangrijke dossiers als onderwijs, de haven en economie opvolgen.

In naam van de voltallige Groen! fractie dankt fractievoorzitster Elke Decruynaere Vera voor haar grote inzet voor het groene gedachtegoed en de partij. Zij stond er telkens op moeilijke en cruciale momenten om zich op een gedreven en niet aflatende manier in te zetten voor haar vele groene kiezers en collega's. "Ik ben zeker niet de enige van de nieuwe generatie Groen! politici die veel van Vera geleerd hebben. Haar aanwezigheid in de gemeenteraadsfractie heeft me de afgelopen jaren erg gesterkt. Niet alleen op politiek vlak. Veel Gentenaars kennen Vera als een warme, hartelijke en zeer toegankelijke vrouw. We zullen haar missen in de fractie."

Eerste opvolger in de Gentse gemeenteraad is Paul Pataer. Paul kandideerde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen als lijstduwer op de lijst. Hij ging daarna zetelen in de OCMW-raad. Doordat Groen! een cumul tussen het mandaat van gemeenteraadslid en OCMW-raadslid uitsluit, komt zijn mandaat in de OCMW-raad vrij. Aangezien de enige opvolgster het mandaat niet wenst op te nemen, zal een nieuwe voordrachtakte door Groen! worden ingediend tegen de gemeenteraad van juni. Groen! maakt de naam van het nieuwe raadslid midden juni bekend.


Contact: Elke Decruynaere -