Nederlandse Tafeltennisbond


Primeur Li Jie: voor het eerst in achtste finales enkelspel bij WK 11-5-2011

Li Jie heeft woensdag in Rotterdam haar beste prestatie ooit neergezet op een mondiaal titeltoernooi. De Nederlandse toptafeltennister stelde na een prachtige wedstrijd tegen Hiroko Fujii haar plaats bij de beste zestien op de WK Tafeltennis in het enkelspel veilig. In Ahoy klopte ze de Japanse met 4-2. Oranje's kopvrouw Li Jiao kon niet haar beste spel neerleggen en verloor met 4-1 van de Spaanse Shen Yanfei.

Li Jie schreeuwt het uit na haar plaatsing voor de achtste finales bij de WK 2011. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

Fujii wist eerder op de dag één van de beste verdedigsters ter wereld in de tweede ronde uit te schakelen. De Japanse klopte de als zestiende geplaatste Zuid-Koreaanse Park Mi-Young in zes games. Li Jie wist met
4-0 te winnen van de Française Xian Yi Fang. De 27-jarige Nederlandse was dus gewaarschuwd voor het duel met Fujii.

De Japanse gaf de Nederlandse weinig kans tot aanvallen, maar Li was zeer geconcentreerd en met haar scherp geplaatste verdedigende ballen dwong ze de Japanse op cruciale momenten steeds tot fouten. Li Jie won dan ook tot vreugde van een goed gevuld en luid aanmoedigend Ahoy met 4-2.

,,Het was fantastisch om voor eigen publiek zo'n mooie wedstrijd te spelen. Ik was geen moment gespannen en had vooraf al veel vertrouwen in een goede afloop'', liet de dolblije Nederlandse optekenen.

In de achtste finales wacht een tegenstander van een loodzwaar kaliber. De nummer twee van de wereldranglijst Guo Yan uit China is donderdagavond (19:45) de opponente van de Nederlandse. Die komt morgenochtend (11:15 uur) al aan de zijde van Li Jiao in actie in de achtste finales van het dubbelspel. Ook dan is Guo Yan de speelster aan de overzijde van de tafel samen met Ding Ning.

In het enkelspel kon Li Jiao de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Ze won nog wel de tweede ronde van de Australische Lay Jian Fang (4-2), maar tegen de Spaanse Shen Yanfei beleefde Oranje's kopvrouw haar waterloo in een duel bij de laatste 32 (1-4).

Li Jiao kreeg genoeg kansen om ondanks haar mindere spel toch te winnen, maar het wilde nét niet lukken. ,,Ik speelde verkrampt en bewoog nauwelijk'', zei de teleurgestelde winnares van de Europese Top-12. ,,Dit was niet hoe ik het graag wilde, maar ik stond er gewoon niet vandaag. Waar dat aan lag? Eigenlijk voelde ik me heel vermoeid achter de tafel.''

De Wereldkampioenschappen Tafeltennis worden van 8 tot en met 15 mei georganiseerd in Ahoy Rotterdam. Niet eerder hebben zoveel atleten toegezegd om aan een individueel WK Tafeltennis mee te gaan doen. Hiermee zijn de WK nu al de grootste ooit. Naast de aanwezigheid van de gehele wereldtop worden er onder de noemer "Join the table!", diverse side-events georganiseerd ter promotie van de tafeltennissport. Meer informatie over het WK Tafeltennis is te vinden op www.wktafeltennis.nl.

Veertien Nederlandse tafeltennissers nemen van 8 t/m 15 mei deel aan de WK Tafeltennis in eigen land. De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) zet de WK intensief in om de sport te promoten. Voor de doelgroepen kinderen (Table Stars), Aziaten, gehandicapten en bedrijven (Join the Table) organiseert de NTTB vóór, tijdens en na het evenement een grote breedtesportcampagne met onder andere side-events, scholierentoernooien, bedrijfsladdercompetities en clinics. Meer informatie over de Oranjeselectie is te vinden via www.nttb.nl/wk2011. Alles over de breedtesportcampagne staat op www.jointhetable.nl en www.tablestars.nl.

WK Tafeltennis 2011, uitslagen dag 4

Dames enkelspel, 2e ronde, hoofdtoernooi
Li Jiao (Ned, 13) - Lay Jian Fang (Aus)\ 4-2 (12-14 8-11 11-7 11-8 11-9 11-8)
Li Jie (Ned, 25) - Xian Yi Fang (Fra) 4-0 (11-9 11-7 11-4 11-6)

Dames enkelspel, 3e ronde, hoofdtoernooi
Li Jiao (Ned, 13) - Shen Yanfei (Spa, 18) 1-4 (4-11 10-12 11-8 10-12 4-11)
Li Jie (Ned, 25) - Hiroko Fujii (Jap) 4-2 (12-10 6-11 11-7 8-11 11-3 12-10)

WK Tafeltennis 2011, programma dag 5

Dames enkelspel, Achtste finales, hoofdtoernooi don 12 mei (19:45 uur tafel 1): Li Jie (Ned, 25) - Guo Yan (Chi, 2)

Dames dubbelspel, Achtste finales, hoofdtoernooi don 12 mei (11:15 uur tafel 1): Li Jiao/Li Jie (Ned, 18) - Ding Ning/Guo Yan (Chi, 2)

NTTB/HH