TNO

11 mei 2011

TNO levert de technologie waardoor dit geneesmiddelenonderzoek in kinderen mogelijk is

1,2 mln euro voor TNO en Europees consortium voor ontwikkeling geneesmiddelen voor kinderen

Een wetenschappelijk programma om nieuwe methoden te ontwikkelen voor onderzoek naar de dosering van geneesmiddelen voor kleine kinderen (0-2 jarigen) heeft een subsidie van 1,2 miljoen euro gekregen van PRIOMEDCHILD ERA-NET. Een consortium van Europese onderzoeksorganisaties, waaronder TNO, neemt deel aan dit programma.

Kinderen zijn een onderbelichte doelgroep in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. De meeste beschikbare geneesmiddelen zijn bedoeld voor en uitsluitend getest in volwassenen. Het gevolg hiervan is dat artsen geneesmiddelen voor kinderen "off label" voorschrijven. Dat betekent dat de veiligheid en werkzaamheid van de geneesmiddelen in kinderen niet is getest. De Europese partners, waaronder TNO, zijn onlangs begonnen met onderzoek naar het effect van geneesmiddelen in deze doelgroep, waarbij microdosing (zeer kleine hoeveelheden van een geneesmiddel toedienen) zal worden ingezet.

Volgens Professor Garner; expert in microdosing en microtracer studies: "Het testen van potentiële nieuwe geneesmiddelen in kinderen heeft te maken met ethische, regulatoire en praktische overwegingen. Daarom worden weinig geneesmiddelen specifiek voor kinderen ontwikkeld of het effect van geneesmiddelen in kinderen onderzocht. Dit kan gevaarlijk zijn omdat kleine kinderen niet op dezelfde manier op geneesmiddelen reageren als volwassenen. Er bestaat een reëel risico dat kinderen een te lage of een te hoge dosering krijgen."

Dr. Wouter Vaes van TNO: "Een van de uitdagingen in de ontwikkeling van de juiste doseringen van geneesmiddelen voor kinderen is hoe de lage concentraties van geneesmiddelen in kleine bloedmonsters te meten zijn. Dat is de fundamentele vraag die het consortium wil beantwoorden". Tijdens het programma zal TNO een gevoelig analytisch instrument, een Accelerator Mass Spectrometry (AMS), gebruiken om geneesmiddelenconcentraties in kleine bloedmonsters te meten. Dr. Babs Fabriek, onderzoeker bij TNO betrokken bij dit onderzoek: "TNO levert de technologie waardoor dit geneesmiddelenonderzoek in kinderen mogelijk is".

Het onderzoeksprogramma PAMPER (Pharmaceutical Accelerator Mass Spectrometry Microdose Pediatric Evaluation Research Study) heeft financiering via het PRIOMEDCHILD-ERA-NET programma (www.priomedchild.eu), in Nederland verzorgd door ZONMW, voor de komende drie jaar ontvangen. De volgende organisaties nemen deel aan het programma: TNO (NL), University of Liverpool (UK), Alder Hey Children's Hospital (UK), Tartu University Hospital (EE), Pharmaceutical Research Institute (PL), Good Clinical Practice Alliance (BE) and Garner Consulting (UK).
bericht 2011-24