Kansrijke beroepen in the picture

Persbericht van ECABO

Scholierenorganisatie LAKS en CNV Jongeren vinden dat kansloze studies op een zwarte lijst moeten komen. Kenniscentrum ECABO pleit juist voor een witte lijst met kansrijke beroepen. Sterker nog, dit bestaat al. ECABO onderzoekt jaarlijks de regionale arbeidsmarktbehoefte en informeert leerlingen, scholen en het bedrijfsleven over kansrijke beroepen. Algemeen directeur Wim Streumer: "Scholen, leerlingen en ouders kunnen hun voordeel doen met deze informatie."

ECABO weet precies in welke regio een schoolverlater bijvoorbeeld kans heeft om een baan in de ICT te vinden. ECABO gebruikt deze informatie om vmbo-leerlingen goed voor te lichten. Vmbo-leerlingen moeten voor aanvang van de opleiding weten hoeveel kans er is op een baan, zowel regionaal als landelijk. ECABO zet hiervoor verschillende middelen in en steeds staat de kans op een baan centraal.

Beroepenvoorlichting
Op mbowijzer.nl kunnen leerlingen een test doen, waarbij meteen duidelijk wordt wat de baankans is. Via de Studieroute (www.ecabo.nl/studieroute) krijg je niet alleen informatie over doorstroom vmbo-mbo-hbo, maar zie je ook gelijk wat de kans op werk is. Met de S-factor campagne motiveren we leerlingen bovendien om te kiezen met je hart én met je verstand. Streumer: "De S staat voor succesvol en dat ben je alleen als je een baan vindt die je met plezier doet en waar uiteraard ook vraag naar is."

Uniek
Het onderzoek dat ECABO doet is in twee opzichten uniek. Streumer: "We doen onderzoek naar mbo-opleidingen. Dat doen in Nederland alleen de kenniscentra. Wij kunnen dus vraag en aanbod koppelen aan de huidige opleidingen in het mbo. Daarmee ondersteunen we leerlingen bij de keuze van een opleiding. Daarnaast onderscheiden we ons omdat we dat doen op regionaal niveau. Want de arbeidsmarkt voor mbo-leerlingen is een regionale arbeidsmarkt."

Publicaties
ECABO publiceert jaarlijks ook sectorale arbeidsmarktboekjes. Hierin wordt de kans op een stageplek én de kans op een baan beschreven. ECABO doet dit voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Zo zien ook werkgevers of er in hun sector voldoende personeel te vinden is. ECABO doet dit voor de sectoren in de economisch-administratieve beroepen, ICT en veiligheid.

*

Links:
http://www.ecabo.nl



Razende Robot Reporter