International Film Festival Rotterdam / Nederlands Fonds voor de Film

PERSBERICHT 12 mei 2011

Argentijns-Nederlandse coproducties via Hubert Bals Fonds Plus

De filmproducenten Lemming Film en Waterland Film krijgen ieder ¤ 50.000 in de voorjaarsronde van het Hubert Bals Fonds Plus-programma, een gezamenlijk project van het International Film Festival Rotterdam en het Nederlands Fonds voor de Film. De Nederlandse producenten gaan beiden een film in Argentinië coproduceren.

Hubert Bals Fonds Plus is opgericht in 2006 om de internationale betrokkenheid te bevorderen van Nederlandse producenten bij films die zijn ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het IFFR.

Hubert Bals Fonds Plus voorjaarsselectie 2011:

Lemming Film uit Amsterdam coproduceert Leones, het speelfilmdebuut van Jazmín López, een productie van Rei Cine uit Argentinië en Petit Film uit Frankrijk. Leones beschrijft de zwervende zoektocht van vijf tieners na een fataal auto-ongeluk. Het schemergebied tussen leven en dood wordt verbeeld in een mysterieus natuurgebied dat geen begin en einde lijkt te kennen. Leones werd ontwikkeld op het Binger Filmlab in Amsterdam, en vervolgens in 2010 gepresenteerd op CineMart.

Waterland Film uit Amsterdam coproduceert La tercera orilla, de derde speelfilm van Celina Murga, een productie van Tresmilmundos Cine uit Argentinië en Peter Rommel Productions uit Duitsland.

La tercera orilla vertelt over Nicolas, 16 jaar, de enige erkende zoon uit het buitenechtelijke gezin dat zijn vader er op nahoudt. Nu zijn vader hem in zijn voetsporen wil laten treden, wordt hun verhouding op de proef gesteld en zal Nicolas moeten kiezen. La tercera orilla werd ontwikkeld onder mentorschap van Martin Scorsese via de ROLEX-foundation en het project werd in 2009 gepresenteerd op CineMart. Murga's films Ana y los otros (2003) en Una semana solos (2008) werden beiden vertoond op het International Film Festival Rotterdam.

Sinds 2011 kunnen Nederlandse producenten twee keer per jaar een aanvraag doen bij het Hubert Bals Fonds Plus.

Hubert Bals Fonds Plus
Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam steunt filmmakers in ontwikkelingslanden met bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in eigen land. Jaarlijks worden 20 tot 40 films gerealiseerd met een HBF-bijdrage. Om Nederlandse producenten te stimuleren tot internationale betrokkenheid en tevens de projecten in de productiefase te ondersteunen, is in 2006 Hubert Bals Fonds Plus opgericht door het Nederlands Fonds voor de Film en het International Film Festival Rotterdam.
Bij ongeveer de helft van de films die tot stand komen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, zijn coproducenten uit Europa betrokken. Het IFFR geeft Nederlandse producenten via zijn uitgebreide netwerk een kans om te participeren in internationale en artistiek hoogstaande filmproducties die al bijdragen ontvingen van het Hubert Bals Fonds.

Vanaf 2006 heeft het Nederlands Fonds voor de Film jaarlijks ¤ 200.000 beschikbaar gesteld voor Hubert Bals Fonds Plus. Aanvragen van Nederlandse producenten kunnen worden gehonoreerd tot een maximum van ¤ 50.000 voor coproductie in een Hubert Bals Fonds project dat al een bijdrage ontving voor scenario-ontwikkeling. Succesvolle films die inmiddels op deze manier tot stand kwamen:

· Our Grand Despair van Seyfi Teoman (Turkije, een coproductie van Circe Films), selectie Berlinale Competition 2011

· Agua fría de mar (Cold Water of the Sea) van Paz Fábrega (Costa Rica, een coproductie van Isabella Films), winnaar VPRO Tiger Award 2010.

· The Light Thief van Aktan Arym Kubat (Kirgizië, een coproductie van Volya Films), selectie Quinzaine des Réalisateurs en Locarna Piazza Grande screenings.

· Los Viajes Del Viento van Ciro Guerra (Columbia, een coproductie van Volya Films), selectie Un Certain Regard 2009.

· Gigante van Adrian Biniez (Uruguay, een coproductie van IDTV/Motel Films), winnaar twee Zilveren Beren tijdens de Berlinale 2009.

(Einde persbericht)