Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

12 mei 2011

Symposium Gedeeld Erfgoed: theorie en praktijk gespiegeld

Een symposium over de sporen die Nederland heeft achtergelaten in het koloniale verleden

Kosmopolis Utrecht presenteert in samenwerking met het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht), het Museum Maluku en Framer Framed op vrijdag 20 mei a.s. het symposium Gedeeld Erfgoed: theorie en praktijk gespiegeld in het Museum Maluku te Utrecht. In het symposium wordt ingegaan op de sporen die de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft achtergelaten in Nederland én in de voormalige Nederlandse koloniën overzee.

Onderzoekers, kunstenaars, curatoren en documentalisten lichten hun werk toe en laten aan de hand van voorbeelden zien hoe de koloniale geschiedenis terug te zien is in hedendaagse culturen. Zowel recent als lopend onderzoek vormen een inspiratiebron van het symposium. De hoofdsprekers deze dag zijn professor Susan Legêne (VU), dr. Esther Captain (NIOD, UU), professor Gloria Wekker (UU) en bijzonder hoogleraar Pamela Pattynama (UvA). Zij geven een voordracht waarin zij vertellen over hun onderzoek.

De lezingen worden afgewisseld met de muziektheatervoorstelling Rauwe Sprookjes van theatergroep VILT en de documentaire Zwart Belicht van Tessa Boerman (producent IDTV Docs/AVRO). Tevens kunnen deelnemers het Museum Maluku gratis bezoeken, waar nu een tentoonstelling met hedendaagse kunstwerken van Molukse Nederlanders te zien is.

Het symposium duurt van 10:00 tot 16:00 uur, gevolgd door een borrel tot 17:00 uur. Reserveren is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar info@kosmopolisutrecht.nl. De toegang is ¤ 17,50 incl. lunch en ¤ 12,50 excl. lunch (speciaal voor studenten, op vertoon van hun studentenkaart: ¤ 10,- incl. lunch en ¤ 5,- excl. lunch).

Het symposium dient als opmaat naar het vijfjarig bestaan van Kosmopolis, wat najaar 2011 plaatsvindt. Kosmopolis zal tijdens het jubileum diverse evenementen organiseren waaronder een internationale conferentie.

EINDE PERSBERICHT