Ingezonden persbericht


Persbericht

Streekfonds De Utrechtse Waarden opgericht

Onder de laatste druppels van een welkome regenbui gaf voorzitter van de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden Bert Jansen het startsein voor de oprichting van de Stichting Streekfonds De Utrechtse Waarden, kortweg UW Streekfonds. UW Streekfonds is opgericht voor het behoud en herstel van het landschap en de cultuurhistorie van het gebied. De regenbui was daar - na zes weken droogte -een mooi beeld van.

De stichting wil samen met de bewoners en ondernemers van het gebied de streekidentiteit versterken. Voor de realisatie van streekeigen projecten zijn financiële middelen nodig. UW Streekfonds wil deze middelen genereren via giften en donaties en via rente-inkomsten van De Rabo Streekrekening. Deze hoognodige middelen helpen om het groen en de lokale economie op de toekomst in te richten en de streekeigen identiteit te ontwikkelen en bewaren. Het zijn investeringen die men terug kan zien in de kwaliteit van de dagelijkse leef- en werkomgeving. Investeringen die zeker lonen.

Midden in de polder, aan een lange tafel versierd met bloemen uit het gebied, vond de oprichting plaats. De officiële statuten, voorgelezen door een notaris, zijn ondertekend door het bestuur van het streekfonds. Het bestuur bestaat uit voorzitter Marius Rutges (ondernemer uit de streek), Harold van Velzen, René Straver (beiden ondernemers uit het gebied) en Frans Termaten (directeur Landschap Erfgoed Utrecht). In zijn toespraak gaf voorzitter Rutges aan hoe belangrijk het is dat mensen investeren in de werk- en woonkwaliteit van hun omgeving. "Geld, creativiteit en inventiviteit zijn zeker nu nodig om een groene en levendige omgeving voor de toekomst te houden", aldus Rutges.

De Rabobank Lopikerwaard en Rabobank Montfoort-Oudewater hebben tegelijk met de Stichting Streekfonds De Utrechtse Waarden een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De Rabobank zal zich via de Rabo Streekrekening inzetten om het fonds goed gevuld te krijgen. Directeur Franka van Winkel zei in haar toespraak dat de nieuwe gefuseerde Rabobank - na goedkeuring door de ledenraad - Utrechtse Waarden gaat heten. Ondernemers en particulieren kunnen een streekrekening openen, met de algemene rentevoorwaarden. Een opslag hiervan gaat naar het Streekfonds. Van het geld in het Streekfonds worden streekeigen projecten ondersteund.