KPN NV

KPN Nieuws

Statement KPN over analyse dataverkeer

12 mei 2011

Naar aanleiding van uitspraken gedaan door KPN tijdens een bijeenkomst voor investeerders, dinsdag jongstleden in London is onduidelijkheid ontstaan over de manier waarop KPN dataverkeer analyseert.

De indruk is ontstaan dat KPN zijn abonnees zou afluisteren of dataverkeer inhoudelijk zou bekijken, door middel van Deep Packet Inspection (DPI). Deze indruk is niet juist.

KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.

Op 10 mei is de strategie van KPN openbaar gemaakt. Die dag is ook aangekondigd dat KPN in de zomer naar een ander verdienmodel zal gaan voor mobiel internet, met nieuwe abonnementen. Het voornemen is om het bellen over internet apart te tariferen. De techniek van DPI zou hier ingezet kunnen worden om facturering mogelijk te maken. Ook hier geldt weer dat er niet naar de inhoud van de gesprekken wordt gekeken maar naar het soort data en de duur.