Ingezonden persbericht


Persbericht
12.05.11

Schrappen criterium 'draagvlak' bij militaire missies was fout Kamer

Nederland heeft indertijd ten onrechte het aandachtspunt 'voldoende draagvlak in de samenleving' uit het Toetsingskader voor internationale missies geschrapt. Dat zei polemoloog Leon Wecke vanavond in Den Haag als inleiding op een debat over de internationale verplichtingen, ambities en idealen van Nederland. Het is voor de legitimiteit van militaire operaties van groot belang dat er bij voorkeur een meerderheidsdraagvlak in de samenleving is, niet alleen een meerderheid van de Tweede Kamer. En sinds onze bijdrage aan de illegale oorlog in Irak is dat niet meer het geval, aldus Wecke.

Het waarom laat zich gemakkelijk raden, aldus Wecke. 'De sneuvelbereidheid in Nederland is niet zo hoog, wij horen niet graag dat onze jongens in verre landen sterven (...). Uit onderzoek blijkt dat het Nederlandse volk in haar waardering een onderscheid maakt tussen de missie zelf en het presteren van 'onze jongens'. Volgens Wecke worden burgers worden misleid door hen een onvolledig en fantasierijk beeld van de werkelijkheid voor te houden. 'Het ware doel wordt niet genoemd, alleen de rechtvaardiging. De regering moet ook de motieven voor de missie zo volledig mogelijk opsommen. De politieke en economische motieven moeten het parlement niet worden onthouden. Dat is niet zo democratischŒ

Het huidige Toetsingskader voor internationale missies is een lijst met aandachtspunten, die de regering dwingt om de uitzending van militairen zorgvuldig te motiveren. Dat moet voorkomen dat regering en parlement op basis van emoties of de waan van de dag tot een militair avontuur besluiten. Daar staat 'draagvlak' sinds de laatste herziening door de Tweede Kamer niet meer in.

Leon Wecke is polemoloog bij Centrum voor Internationaal Conflictanalyse & Management (CICAM). Het debat van vanavond was de derde in de reeks "Doelwit vrede". Op 8 juni wordt het laatste debat gehouden. Dan worden militaire missies bekeken vanuit de veteranen en de opvatting van het Nederlands publiek over het doelwit van deze militaire missies: vrede.

De debattenreeks is een initiatief van het Huis voor democratie en rechtsstaat. Meer informatie vindt u op www.doelwitvrede.nl