Provincie Noord-Holland

Europa om de hoek in Noord-Holland

26 april 2011 -

Noord-Holland en Amsterdam zetten hun deuren open voor publiek tijdens de landelijke Europa Kijkdagen op 13, 14 en 15 mei.

Bezoek gratis de Zaanse Schans, Fort Diemerdam, Museum Ons' Lieve Heer op Solder, De Prael of de Meesteropleiding Theater en Mode-coupeurs. 50 bezoekers mogen bovendien gratis deelnemen aan een speciaal fietsarrangement.

* Volledig programma Noord-Holland

---

Nederland krijgt geld uit verschillende Europese subsidieprogramma's. Daarom zijn tijdens de Europese Kijkdagen in het hele land meer dan 100 projecten gratis toegankelijk voor het publiek. Belangstellenden kunnen `om de hoek' projecten bezoeken en zelf zien hoe Europees geld in Nederland wordt besteed. Het gaat om leuke en boeiende projecten, die laten zien hoe de EU samenwerkt aan de versterking van de economie met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Meer informatie vindt u op www.kansenvoorwest.nl.

Fietsarrangement
Wilt u meerdere projecten bezoeken? Dan kunt u op zondag 15 mei gebruikmaken van een speciaal fietsarrangement. De tocht start bij De Prael in Amsterdam. Vanaf daar fietst u naar de Zaanse Schans of naar Fort Diemerdam. Maximaal 50 deelnemers kunnen gratis gebruikmaken van een huurfiets met routekaart en een tasje met informatie en consumptiebonnen. Meld u wel vóór 8 mei aan. Direct aanmelden voor het fietsarrangement.

Fietsroute Diemerdam
Fietsroute Armsteeg - Zaanse Schans

Volledig programma Noord-Holland

Terug naar boven

Zaterdag 14 mei en zondag 15 mei

Fort Diemerdam / Natuurboulevard - Diemen
De aanleg van de Natuurboulevard IJmeer en de werkzaamheden aan fort Diemerdam zijn in volle gang. Tijdens de open dagen vertellen betrokkenen meer over de ontwikkelingen. Bezoekers kunnen onder andere deelnemen aan rondwandelingen en genieten van familietheater, muziekvoorstellingen, kunst uit Europa en de boerenmarkt. Open: 10.00 - 18.00 uur. Adres: Overdiemerweg 37 Diemen. Meer informatie vindt u ook op www.stadsherstel.nl.

Zondag 15 mei

Zaanse Schans - Zaandam
Bezoekers kunnen meelopen met gidsen die vertellen over de toekomstplannen van de Zaanse Schans en de investeringen die met Europees geld gedaan zijn. Open: 9.00 - 17.00 uur. Zaanse Schans Zaanse Schans

Museum Ons' Lieve Heer op Solder - Amsterdam
Achter de karakteristieke gevel van het grachtenhuis gaan een grotendeels 17e-eeuws woonhuis en een complete kerk schuil. Dit bijzondere museum trekt ieder jaar zo'n 90.000 bezoekers. Daarvoor is het gebouw te klein. Met Europees geld is een buurpand gekocht. Dat wordt nu met een ondergrondse doorgang verbonden met het museum. Open: 13.00-17.00 uur. Adres: Oudezijds Voorburgwal 40. Meer informatie vindt u op www.opsolder.nl.
Kerk 'Op solder' Kerk 'Op solder'

De Prael - Amsterdam
Met Europese steun heeft Stadsherstel Amsterdam een pand gerestaureerd en 6 bijzondere nieuwe pandjes gebouwd, de zogenaamde KLM-panden, voor onder andere de ambachtelijke bierbrouwerij De Prael. Wat de bierbrouwerij vooral bijzonder maakt, is dat er mensen werken met een langdurige psychiatrische handicap. Open: 13.00 - 17.00 uur. Het proeflokaal is open tot 23.00 uur. Adres: Oudezijds Voorburgwal 30/Oudezijds Armsteeg. Meer informatie vindt u ook op www.stadsherstel.nl.

Meesteropleiding Theater en Mode-coupeurs - Amsterdam Om het kleermakersambacht in Nederland terug te brengen naar het hoogste niveau is de Meesteropleiding Coupeur opgericht. Deze opleiding leidt een jonge generatie op een praktijkgerichte manier op tot meester-coupeur. Open 13.00-17.00 uur. Adres: Jan Maijenstraat 11-15. (routekaartje).

Ballast Water Opportunity - Texel
Op vrijdag 13 mei kunt u de haven en de laboratoria van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) bezoeken. Geïnteresseerden moeten zich vooraf even aanmelden via info@NorthSeaBallast.eu. Meer informatie vindt u op www.northseaballast.eu.

* Flyer regio West Noord-Holland (pdf - 1,05 mb)
---