Provincie Overijssel

Europa Kijkdagen in Overijssel en Gelderland

27 april 2011

Op 13, 14 en 15 mei 2011 kan iedereen zien wat er gebeurt met geld uit verschillende Europese subsidieprogramma's. Meer dan 100 projecten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk, waaronder Gelderse en Overijsselse projecten.

Projecten

De projecten laten zien dat Europa niet ver weg is en dat Europees geld ook dichtbij huis wordt uitgegeven. Het gaat om leuke en boeiende projecten die duidelijk maken hoe de EU samenwerkt aan de versterking van de economie met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Veel projecten zijn exclusief open tijdens de Europa Kijkdagen.

E-games

In techniekmuseum 't Heim in Hengelo is een permanente expositie over duurzame energie. Duurzaam betekent dat er evenwicht is tussen de wensen van de mens en wat de aarde aan kan. Bezoekers mogen zelf een grote aardbol bedienen en kunnen zo onder andere de opwarming van de aarde tot maar liefst het jaar 2190 zien. Ook kunnen E-games gespeeld worden om punten te verdienen voor een schonere aarde.

Zonne-energie

Binnen het project SOPRA in Ede wordt een opslagmethode voor zonne-energie ontwikkeld. Met deze methode kunnen geïsoleerde gebieden of zelfvoorzienende wijken in de toekomst op een economisch en ecologisch verantwoorde manier aan electriciteit komen. Specifieke apparaten waarin zonne-energie kan worden opgeslagen, zijn zeer geschikt voor de ongeveer 1,6 miljard mensen die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Dit zijn slechts twee voorbeelden van projecten. Voor meer informatie over het programma, de openingstijden en de projecten: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen.

Innovatie

De deelnemende projecten hebben allemaal subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, één van de Europese Structuurfondsen. Nederland ontvangt tussen 2007 en 2013 in totaal 1100 miljoen euro uit dit fonds en zet dit in voor innovatie, de versterking van de regionale economie en grensoverschrijdende samenwerking.