Vereniging FME-CWM

Voorlichtingsbijeenkomst

Bijeenkomst over Canadese oil sands sector

Datum: 13 mei 2011
Locatie: Zoetermeer

Op vrijdag 13 mei heeft om 14.30 uur in Zoetermeer een bijeenkomst plaats over de hernieuwde kansen voor Nederlandse ondernemers in de Canadese oil sands sector. Een deskundig Canadees team wisselt graag van gedachten met u over deze sector.

De bijeenkomst is bedoeld om een reëel beeld te schetsen van de oil sands sector anno nu en de concrete mogelijkheden die recente ontwikkelingen bieden voor het Nederlandse bedrijfsleven. Als de ontwikkelingen in de oil sands sector naar het oordeel van het Nederlandse bedrijfsleven overtuigend zijn en er voldoende belangstelling is de nieuwe kansen te benutten, onderzoeken het NCH en FME de mogelijkheden om een handelsreis op het gebied van oil sands te organiseren.

Canadees team

Uit Canada komt een kundig team bestaande uit onze Consul Generaal voor West Canada, Johannes Vervloed, Angus Watt, Honorair Consul in Edmonton en vooraanstaand zakenman met een eigen dagelijkse televisieshow en de `business reporter' Shuan Polczer van de Calgary Herald (die hoewel zijn naam dat niet doet vermoeden van Nederlandse afkomst is.

In 2007 brachten Nederlandse bedrijven een bezoek aan het Canadese Alberta, het hart van oil sands winning. De zakelijke resultaten vielen echter tegen. Inmiddels draait de economie van Alberta op volle toeren en vinden in de oil sands sector omvangrijke investeringen plaats. De wereldwijde energievraag gaat verdubbelen en de verwerking van de oliezanden eveneens. Niet alleen de `seven sisters', maar ook Chinezen, Koreanen, Russen en Japanners zetten zwaar in op deze ontwikkelingen. Ten behoeve van de levering aan de Verenigde Staten en China worden nieuwe pijpleidingen aangelegd naar Texas en Prince Rupert, Kitimat British Columbia. Ook op het gebied van gas vinden ontwikkelingen plaats. Shell is grote speler in dit segment met de exploitatie van shale gas in Noord-Oost British Columbia en offshore boringen in de Beaufort zee. Daarnaast zal de MacKenzie pijpleiding eindelijk worden aangelegd.

West-Canada komt `op stoom', Calgary wordt een tweede Houston. Hernieuwde belangstelling vanuit Nederland wordt toegejuicht en er liggen voor Nederlandse bedrijven veel kansen. Bovendien is het Nederlandse netwerk in de regio versterkt met een Netherlands Trade Office in Alberta. Onder leiding hiervan wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het rapport `Market Research on the Alberta Oil Sands Industry' waarin aandacht voor:

* Huidige situatie in de oil sands industrie
* Ontwikkelingen in de up-, middle-, en downstream sector
* Ontwikkelingen inzake de belangrijkste spelers en winningsgebieden
* Nieuwe projecten

* Kansen voor Nederlandse bedrijfsleven

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier.