Stichting Aids Fonds

Toneelstuk Angels in America in Stadsschouwburg Amsterdam

04-05-2011

Het bijzondere toneelstuk Angels in America is 13, 14 en 15 mei 2011 weer te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het stuk gaat over twee New Yorkers die elk op hun eigen manier met hiv om gaan. De jonge Prior raakt in paniek en ziet zijn relatie met zijn vriend Louis stuklopen. Terwijl de conservatieve advocaat Roy zijn ziekte voor zijn omgeving verborgen houdt uit angst voor prestigeverlies. Dit alles in het New York van de jaren 80, waar Reagan aan de macht is.

Naarmate de ziekte vordert, raken realiteit en koortsdromen met elkaar vermengd. Roy vereenzaamt en ziet zijn netwerk van machtige vrienden afbrokkelen, terwijl Prior troost vindt bij vreemden die zijn pad kruisen. De trailer van het stuk is hier te zien.

Pulitzer Prize
De Joods-Amerikaanse schrijver Tony Kushner ontving voor Angels in America een Pulitzer Prize. Over zijn bezoek aan de voorstelling in februari 2009 zei hij: Het was overweldigend. Ik ben er kapot van (NRC Handelsblad).

Motor tot verandering
In de theaterbewerking van regisseur Ivo van Hove vormt aids de motor tot verandering. Angels in America heeft alles te maken met verlies en sterven. Twee hoofdpersonages voeren letterlijk een strijd op leven en dood met de ziekte. Maar niet alleen mensen sterven, ook relaties. Verschillende personages vluchten weg in visioenen, die een soort uitlaat vormen voor hun wensen en angsten. Angels in America gaat over de mogelijkheid tot transformeren: rupsen worden vlinders, vlinders sterven en de cyclus begint opnieuw. Het is ook een ode aan het menselijk vermogen zich te adapteren, te overleven.

Toneelgroep Amsterdam
Angels in America is van 13 tot en met 15 mei te zien in de Stadsschouwburg van Amsterdam en wordt opgevoerd door Toneelgroep Amsterdam. Spelers zijn: Barry Atsma, Roeland Fernhout, Marieke Heebink, Fedja van Huet, Hans Kesting, Hadewych Minis, Alwin Pulinckx en Eelco Smits.

Wil je er ook bij zijn? Houd onze Facebook en Twitter in de gaten. Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon