Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 9 mei 2011

UvA-hoogleraar Lex Schrijver ontvangt eredoctoraat

Gepubliceerd op 9 mei 2011

Prof. dr. Lex Schrijver, hoogleraar Discrete wiskunde en optimalisering aan de UvA, krijgt op 13 mei een eredoctoraat uitgereikt van de Eötvös Loránd Universiteit (ELTE) in Boedapest. Deze universiteit heeft een lange traditie van toponderzoek in de wiskunde en in het bijzonder in de discrete wiskunde, het onderzoeksgebied van Schrijver.

Hoewel onderzoek in de discrete wiskunde vaak fundamenteel is, heeft het vele praktische toepassingen. Een voorbeeld is het plannen en optimaliseren van de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Het compleet nieuwe spoorboekje dat in 2007 werd ingevoerd kwam voort uit onderzoek van Schrijver samen met Adri Steenbeek. Hun werk werd in 2008 bekroond met de Franz Edelman Award. De Franz Edelman Award wordt de Oscar onder de innovatieawards genoemd en wordt ieder jaar door de Amerikaanse vereniging voor Operations Research en Management Sciences uitgereikt.

Schrijver, die als onderzoeker werkt aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), ontving in 2002 al een eredoctoraat van de Universiteit van Waterloo in Canada. Naast verscheidene internationale prijzen, kreeg hij de prestigieuze Spinozapremie, de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, in 2005. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 1977 promoveerde Schrijver aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van 1983 tot 1989 was hij hoogleraar in Tilburg, waarna hij in dienst trad bij het CWI. Sinds 1990 is hij daarnaast hoogleraar wiskunde aan de UvA. Schrijver publiceerde vier boeken en een groot aantal artikelen. Hij bekleedde gasthoogleraarschappen aan verschillende buitenlandse universiteiten en is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en van drie buitenlandse academies.

De banden van Schrijver met Hongaarse wiskundigen zijn al jarenlang sterk. In de jaren 1979-1980 verbleef hij in Szeged om samen te werken met de eminente wiskundige László Lovász.

Over CWI

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 150 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Meer dan 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft 21 spin-off bedrijven voortgebracht.