Wetterskip Fryslân

Dyk, De Potten en Potskar

Inloopbijeenkomst project Griene Dyk, De Potten en Potskar

maandag, 9 mei 2011
Wetterskip Fryslân start in de tweede helft van 2011 met het verbeteren van de oevers en kaden aan de noordoostkant van de Snitser Mar. Dit betreft het gebied Griene Dyk, De Potten en Potskar. De aanpak is nodig, omdat de waterkeringen niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Voor belangstellenden organiseert Wetterskip Fryslân vrijdag 13 mei van 16.00 tot 20.00 uur in RCN De Potten in Offingawier een inloopbijeenkomst over het project.

Wetterskip Fryslân houdt bij de verbetering van de oevers en kaden rekening met de ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied. Daarom heeft het waterschap met andere betrokken overheden en natuurorganisaties overlegd over de uitvoering van het project Griene Dyk, De Potten en Potskar. Eén van de overlegpunten was de vele beplanting op de Griene Dyk. Bomen en struiken zijn volgens de richtlijnen van Wetterskip Fryslân niet toegestaan, omdat ze schade aan de kade aanrichten. Dit gaat weer ten koste van de veiligheid.

Uit het overleg kwam naar voren om het werk fasegewijs over enkele jaren uit te voeren om een massale kaalslag te vermijden. Niet alle bomen worden gerooid; er wordt ook gesnoeid en geknot. Hier en daar komt nieuwe aanplant.

Steunberm Griene Dyk

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de Griene Dyk weliswaar hoog genoeg is, maar niet stevig genoeg. Dat komt door de hoge, steile vorm in relatie tot de slappe veenbodem. Een simpele verbreding, zoals eerst het plan was, is vanuit cultuurhistorisch oogpunt niet acceptabel. Daarom kiest Wetterskip Fryslân voor de aanleg van een 5 meter brede `steunberm' aan de polderzijde van de Griene Dyk. Die steunberm ligt
1,5 meter lager dan de Griene Dyk en valt zo visueel weg in het landschap.

Inloopbijeenkomst

Voor de werkzaamheden zullen de komende maanden diverse vergunningentrajecten doorlopen worden. De bedoeling is dat de schop in de tweede helft van dit jaar de grond ingaat. Het werk duurt tot en met 2018. Tijdens de inloopbijeenkomst op 13 mei geven medewerkers van Wetterskip Fryslân uitleg over de precieze werkzaamheden en wat omwonenden en recreanten ervan zullen merken. Ook zijn er diverse tekeningen en een doorlopende videopresentatie te zien.