Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 mei 2011

Presentatie 'Brieven aan Esther' van Arnon Grunberg

Grunberg neemt eerste exemplaar in ontvangst bij de Bijzondere Collecties

Vrijdag 13 mei 2011, 17:00 - 18:30 uur
Arnon Grunberg, Brieven aan Esther

Op 13 mei neemt Arnon Grunberg bij de Bijzondere Collecties van de UvA het eerste exemplaar in ontvangst van de facsimile-uitgave van Brieven aan Esther. In dit boek zijn negentien brieven gebundeld die hij in 1992-1993 schreef toen hij werkte aan zijn debuutroman Blauwe
maandagen. Het boek, een uitgave van Alauda Publications, is ontworpen door degene aan wie de brieven gericht zijn: grafisch vormgever Esther Krop. Zij geeft de brieven die Grunberg haar stuurde in bruikleen aan de Bijzondere Collecties.

Programma


* Welkom en toelichting op het archief Arnon Grunberg door Garrelt Verhoeven, hoofdconservator Bijzondere Collecties
* Inleiding door Ernst van Alphen, literatuurwetenschapper en voorzitter van Alauda Publications

* Overdracht van de brieven door Esther Krop aan Garrelt Verhoeven
* Overhandiging van het eerste exemplaar van de facsimile-uitgave van Brieven aan Esther aan Arnon Grunberg

* Dankwoord door Arnon Grunberg

* Borrel

Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelding wordt op prijs gesteld: receptie-otm@uva.nl of 020-5257300.

Brieven aan Esther

Arnon Grunberg schreef romans, toneelstukken, gedichten en talloze artikelen, maar is ook een verwoed brievenschrijver. In de aanloop naar zijn eerste roman Blauwe maandagen (1994) correspondeerde hij een jaar met de studente Esther. De brieven vormen een authentiek egodocument van een ontluikende schrijver en vertellen over de zoektocht naar de essentie van het kunstenaarschap. Te lezen is hoe de jonge Grunberg zichzelf als schrijver uitvindt, met zowel de humor als de schurende ironie die zijn latere werk kenmerken. Behalve als reguliere editie en als e-book verschijnt Brieven aan Esther eenmalig als bijzonder vormgegeven editie in een gelimiteerde oplage, waarin de brieven van Grunberg in facsimile zijn opgenomen.

Het Archief Grunberg

Eerder dit jaar kregen de Bijzondere Collecties het archief van Arnon Grunberg in bruikleen. Het archief bevat onder meer typoscripten, drukproeven, correspondentie, agenda's, notitieboekjes en foto's. Grunberg schonk het materiaal aan zijn bibliograaf Jos Wuijts, die het ondergebracht heeft in de Stichting Archief Arnon Grunberg. Het is een `levend archief', waarin onderzoeksmateriaal al tijdens het leven van de auteur bijeengebracht wordt. De brieven aan Esther vormen hierop een belangrijke aanvulling.